StoryEditor

Povinnosť hlásiť zabíjačky ľudí neodradila

04.02.2007, 23:00
Nová povinnosť, ktorá platí od prvého februára -- hlásiť štátnemu veterinárovi domácu zakáľačku, ľudí od nich neodradila. Podľa veterinárov to potvrdili zabíjačky, ktoré boli na Slovensku cez uplynulý víkend.

Nová povinnosť, ktorá platí od prvého februára - hlásiť štátnemu veterinárovi domácu zakáľačku, ľudí od nich neodradila. Podľa veterinárov to potvrdili zabíjačky, ktoré boli na Slovensku cez uplynulý víkend.
Zákon o veterinárnej starostlivosti totiž prikazuje chovateľom aspoň jeden deň pred zabíjačkou nahlásiť ju veterinárnemu lekárovi. Dôvodom je predchádzanie nakazeniu sa parazitom - svalovcom (trichinellou spiralis). Veterinár sa s majiteľom ošípanej dohodne na odobratí vzorky zo zvieraťa, ktorej rozborom sa zistí, či je v poriadku.
Byrokracia?
Počas uplynulého víkendu, ktorý bol prvý od vyhlásenia ohlasovacej povinnosti, bolo u nás podľa veterinárov pomerne veľa zabíjačiek. Napríklad v Senici ich malo byť 26 a v Galante 15. Exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon (SMK) však túto povinnosť nedávno označil za zbytočnú, lebo vraj iba šikanuje ľudí. Považuje ju za návrat k totalitnému režimu, ktorý chce mať všetko pod kontrolou.
Aj prvé správy o byrokracii, ktorá sprevádza nahlasovanie zabíjačiek, dávali Simonovi čiastočne za pravdu. Napríklad starostu obce Malá Mača (okr. Galanta) Františka Hontváriho podľa TASR veterinári tak "usmernili," že pri odobratí vzorky mäsa by mal chovateľ vyplniť až "štyri strany textu a tabuľky."
Iba nepochopenie
Ale podľa ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefa Bíreša iba v tejto jedinej obci nepochopili pokyny veterinárov. "Všade inde ľuďom správne vysvetlili, čo a ako majú robiť." Keď sa odoberie vzorka mäsa, čo po dohode s veterinárnym lekárom môže urobiť aj chovateľ, žiadny štvorstranový výkaz netreba vyplniť.
Vypíše sa krátky sprievodný doklad, ktorý majú starostovia obcí, alebo ho prinesie na zabíjačku veterinár. Majiteľ ošípanej v ňom uvedie svoje meno, adresu, dátum zakáľačky, počet zabitých zvierat a telefonický kontakt pre prípad zistenia svalovca. Za rozbor vzorky platiť nemusí, náklady hradí štát. "Zatiaľ všetko funguje. Overujem si to," dodáva Bíreš.
Česi a Maďari nekontrolujú
Od roku 1994 ochorelo u nás na trichinelózu 399 ľudí. Podľa dostupných informácií však nikto nezomrel. Priemerné náklady na liečbu jedného pacienta sú v Európskej únii tritisíc eur (asi 106-tisíc korún). Aj to bol dôvod, prečo veterinári začali kontrolovať domáce ošípané. Na bitúnkoch, odkiaľ ide mäso na verejné zásobovanie, ich testujú už dávno.
V Česku a v Maďarsku sa domáce zakáľačky nekontrolujú. "Nedávno sme doma zabíjali, ale nikomu sme nemuseli nič hlásiť," potvrdila pre HN obyvateľka maďarského mesta Sarvaš Mária Körösiová. V Česku nezistili u človeka trichinelózu už viac ako 50 rokov. Naposledy v roku 1954, keď tam ochorelo 11 ľudí. "Špeciálne predpisy pre mäso na vlastnú spotrebu u nás nemáme," dodáva hovorca Štátnej veterinárnej správy ČR Josef Duben.

Ako postupovať pri zakáľačke
- najmenej jeden deň pred zabíjačkou nahlásiť ju veterinárovi
- dohodnúť sa s ním, či príde odobrať vzorku, alebo to urobí chovateľ
- vzorka vo veľkosti 5 krát 5 centimetrov sa odoberá z bráničných pilierov ošípanej
(do príchodu veterinára uložiť v mikroténovom vrecúšku do chladničky)
- vypísať sprievodný doklad o zabíjačke
- ak do troch dní veterinár neoznámi pozitívny nález svalovca, môžu sa
konzumovať aj tepelne nespracované (údené) výrobky
- svalovca ničí teplota vyššia ako 63 stupňov Celzia

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. september 2024 07:28