StoryEditor

Výnosy sú podobné

18.01.2007, 23:00
Za necelé dva roky existencie druhého piliera dôchodkového systému sa najviac zhodnotili peniaze klientov dôchodkovej správcovskej spoločnosti ČSOB, ktorí si vybrali rastový fond. Naopak najmenej získali sporitelia, ktorý si pre zhodnotenie svojho budúceho dôchodku zvolili konzervatívny fond tej istej správcovskej spoločnosti.

Za necelé dva roky existencie druhého piliera dôchodkového systému sa najviac zhodnotili peniaze klientov dôchodkovej správcovskej spoločnosti ČSOB, ktorí si vybrali rastový fond. Naopak, najmenej získali sporitelia, ktorí si pre zhodnotenie svojho budúceho dôchodku zvolili konzervatívny fond tej istej správcovskej spoločnosti.
Malé rozdiely
Vo výnosnosti rovnakých typov dôchodkových fondov jednotlivých správcovských spoločností, vynímajúc ING DSS, boli však rozdiely minimálne. "Súvisí to najmä so skutočnosťou, že správa dôchodkových fondov je behom na dlhú trať a prístup portfóliových manažérov všetkých správcovských spoločností je zatiaľ konzervatívny," vysvetľuje Marian Matušovič, predseda Predstavenstva VÚB Asset Management. "Aby fond mohol investovať do rizikovejšieho kapitálu -- akcií, musel dosiahnuť určitú veľkosť. Aj preto bola doteraz väčšia časť aktív umiestnená na domácom trhu a výnosy boli podobné," dodáva Erik Osuský, portfóliový manažér spoločnosti Winterthur.
Zaujímavosťou môže byť, že spoločnosť ING DSS vo svojom rastovom fonde, ktorý povoľuje rizikové investície s vysokým výnosom, zhodnotila peniaze klientov menej ako v konzervatívnom fonde. Ten by mal byť vo všeobecnosti menej výnosný.
Klienti ING DSS by sa však v žiadnom prípade nemali znepokojovať. "Nie je to nič výnimočné, môže sa to stať ktorejkoľvek spoločnosti v ktoromkoľvek čase," upozorňuje Osuský. Takýto stav môže podľa neho spôsobiť napríklad vysoký podiel akciových investícií v portfóliu fondu práve v čase, keď akcie na trhu klesali. Dôvod na obavy to však nie je.
(Ne)Objektivita
Investovanie na kapitálovom trhu totiž prináša svoje ovocie až po viacerých rokoch a až vtedy sa dá hodnotiť aj úspešnosť investície. Akcie, typické pre rastový fond určený mladým sporiteľom, sú nástrojom práve kapitálového trhu, preto na spoľahlivé hodnotiace údaje si musíme ešte počkať.
Keďže dôchodkové fondy fungujú relatívne krátko a ešte kratší čas aktívne investujú do akcií, nie je podľa viacerých analytikov možné už teraz objektívne hodnotiť ich výnosovosť a predpovedať budúci vývoj. "Investičný horizont v dôchodkových fondoch je veľmi dlhý, 10 až 40 rokov, takže aktuálna hodnota nie je veľmi významný údaj," tvrdí Matušovič. "Najmä pri rastovom fonde sú ani nie dva roky naozaj krátky interval na hodnotenie a vyvodzovanie záverov," dodáva Osuský.
Nejasná budúcnosť
Čo sa týka vývoja v budúcnosti, naďalej výrazný vplyv na výkonnosť jednotlivých fondov budú mať úrokové sadzby a vývoj na kapitálových trhoch. Úrokové sadzby by mali ovplyvniť výnosovosť konzervatívnych fondov, kým rastový fond by mal sčasti kopírovať vývoj na kapitálovom trhu.
"Na vývoj úrokových sadzieb má dôležitý vplyv vývoj inflácie. Pre tento rok je inflačný výhľad priaznivý, predpokladáme však, že centrálna banka sa so znižovaním sadzieb ponáhľať nebude," očakáva Martin Mečiar, portfóliový analytik Aegon d. s. s. Ako dodal, akciové trhy by mali naďalej ťažiť z fúzií a akvizícií, ktorých objem v roku 2006 dosiahol rekordné objemy.
Fondy by sa v budúcnosti mali líšiť práve podielom rizikovejších investícií na akciových trhoch, ktoré výraznejšie ovplyvnia výnosovosť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 09:19