StoryEditor

Fico už nechce dividendy

04.12.2006, 23:00
Dividendy zo zisku Slovenských elektrární sa použijú na výstavbu nových elektrární. Na včerajšom stretnutí s prezidentom talianskeho Enelu Fulviom Contim na to pristúpil premiér Robert Fico.

Dividendy zo zisku Slovenských elektrární sa použijú na výstavbu nových elektrární. Na včerajšom stretnutí s prezidentom talianskeho Enelu Fulviom Contim na to pristúpil premiér Robert Fico. Ten chcel pôvodne dividendy z podniku vybrať a nasmerovať ich do štátneho rozpočtu. Dohodou však vyšiel v ústrety strategickému investorovi v elektrárňach.
Štedrí Taliani
"Premiér rozpráva ako akcionár, a každý akcionár chce mať dividendy. Výsledkom nášho rokovania bolo, že ich nebude žiadať," povedal včera Conti. Podľa dohody investora s bývalou vládou sa dividendy nebudú vyplácať do roku 2010. Taliani chcú dovtedy na Slovensku preinvestovať 72 miliárd korún.
Premiér Fico, ktorý bol proti investovaniu celého zisku, nakoniec súhlasil. Taliani totiž pristúpili na to, že elektrinu pre domácnosti distribučkám predajú za nižšiu ako trhovú cenu. Elektrárne na tom stratia asi osemsto miliónov korún. Štyristo miliónov by im mal štát vrátiť na rôznych poplatkoch za podporné služby a systémové poplatky, na ktoré majú podľa zákona nárok.
Conti aj Fico odmietajú, že štát Enelu za polmiliardový "darček" niečo navyše prisľúbil. "Štát nám nesľúbil nič. Jediné, čo chceme, je férové prostredie. Dúfame, že náš krok bude vnímaný tak, že sme dobrým slovenským občanom," vysvetľuje Conti.
Taliani by po svojom ústretovom kroku mohli mať lepšiu pozíciu pri rokovaniach o tom, či regulovať cenu vyrobenej elektriny a o tom, ako zmeniť pomer marže výrobcov a distribútorov elektriny v budúcnosti.
Mochovce ešte nejasné
Dohoda s Talianmi zatiaľ nepadla v otázke dostavby Mochoviec. Enel si stále ponecháva otvorené zadné dvierka, štúdiu realizovateľnosti chce dokončiť v apríli 2007. Dostavba dvoch jadrových reaktorov je pre Slovensko dôležitá, po roku 2008 budeme mať nedostatok výrobných kapacít. Navyše, výstavbou blokov získa podľa premiéra päťtisíc ľudí prácu na päť rokov.
"Pokiaľ padne definitívne rozhodnutie, slovenská vláda bude maximálne efektívna vo vydávaní potrebných rozhodnutí a povolení," vyhlásil včera Fico.
Premiér je pomerne spokojný s cenami elektriny a plynu, ktoré v krajine budú platiť od januára. Okrem ekonomických ukazovateľov je to podľa neho aj zásluhou nátlaku vlády na energetické firmy. Podľa Fica sa tak ľahšie podarí Slovensku splniť maastrichtské inflačné kritériá a zostať v hre o prijatie eura v roku 2009. "Budeme na monopoly tlačiť tak, ako sme tlačili doteraz," dodal premiér.
Ďalšou zbraňou v boji s energomonopolmi má byť novela regulačného zákona, ktorá hovorí aj o regulácii cien vyrobenej elektriny a cien energií pre podnikateľov. Do prvého čítania v národnej rade by sa mala dostať už dnes.

Ako môže vyjsť vláda Enelu v ústrety
- nebude trvať na vyplácaní dividend
- prestane presadzovať reguláciu cien elektriny od výrobcu
- prehodnotí podiel elektrární a distribučiek na koncovej cene pre domácnosti
- štát bude ústretovejší pri určovaní regulovaných poplatkov (za využívanie vody a pod.)
- nebude otvárať zmluvy o Gabčíkove
- Fico bude tolerantnejší vo svojich výrokoch na adresu Enelu

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 23:16