StoryEditor

Štát nemôže tlačiť na Telekom

14.03.2006, 23:00
Štátny rozpočet mali v tomto roku obohatiť dividendy Slovak Telekomu vo výške 1,4 miliardy korún, ich vyplatenie je však otázne. Zisk spoločnosti ovplyvnila 885-miliónová pokuta od Protimonopolného úradu, navyše 51-percentný akcionár Deutsche Telekom už dlhodobo dáva pred dividendami prednosť investíciám.

Štátny rozpočet mali v tomto roku obohatiť dividendy Slovak Telekomu vo výške 1,4 miliardy korún, ich vyplatenie je však otázne. Zisk spoločnosti ovplyvnila 885-miliónová pokuta od Protimonopolného úradu, navyše 51-percentný akcionár Deutsche Telekom už dlhodobo dáva pred dividendami prednosť investíciám. Kým v minulom roku štátni predstavitelia vytvárali pri rokovaniach tlak vyhláseniami, že ak sa nedohodnú, akcie Telekomu predajú, v súčasnosti je to nereálne. Predaj štátneho majetku totiž vláda zastavila.

Nižší zisk
Čistý zisk Slovak Telekomu za rok 2005 dosiahol 862 miliónov korún, celá skupina vrátane T-Mobile Slovensko 2 miliardy korún. Ministerstvo dopravy pritom koncom minulého roka čakalo zisk Telekomu na úrovni 746 miliónov a skupiny necelých 2,6 miliardy korún. Vo vládnej analýze vyplácania dividend zo septembra minulého roku sa pritom konštatuje, že spoločnosť v rokoch 2005 až 2008 vyplácať dividendy neplánuje, s čím však ministerstvo financií nesúhlasilo. Príjem pre štát by tak malo vyrokovať ministerstvo dopravy. "Rokovania sú zatiaľ korektné," vyhlásil hovorca ministerstva dopravy Tomáš Šarluška s tým, že viac o nich prezradiť nemôže.
Podľa hovorcu ministerstva financií Petra Papanka, pre rezort je rozhodujúca celková bilancia príjmov a výdavkov kapitoly ministerstva dopravy. "Prípadný výpadok príjmov je možné nahradiť aj inde," povedal Papanek.

K predaju nedošlo
Ministerstvo dopravy pôvodne plánovalo akcie Slovak Telekomu predať. "Predaj sa určite rozbehne ešte v tomto volebnom období," vyhlásil v januári 2005 minister dopravy Pavol Prokopovič. Podľa Šarlušku však išlo iba o úvahy v čase, keď Deutsche Telekom nechcel súhlasiť s vyplatením dividend.
Podľa alternatívnych operátorov je problémom, že rezort vykonáva v podniku akcionárske práva, zároveň pripravuje telekomunikačnú legislatívu a financuje Telekomunikačný úrad. Je však otázne, či na doprivatizáciu podniku bude po voľbách politická vôľa, najmä ak dôjde k zmene vlády. "Smer sa dlhodobo stavia proti privatizácii strategických podnikov. Štát by si nad nimi mal ponechať kontrolu a nezbavovať sa ani minoritných podielov," vyhlásil tieňový minister financií Smeru Igor Šulaj.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 11:16