StoryEditor

Podpora investorov má jasné pravidlá

27.10.2005, 00:00
Na Slovensko by malo v budúcnosti prísť viac investícií. Myslí si to minister financií Ivan Mikloš, ale aj analytici. "Investori konečne budú presne vedieť, na akú podporu od slovenskej vlády majú nárok,"
Na Slovensko by malo v budúcnosti prísť viac investícií. Myslí si to minister financií Ivan Mikloš, ale aj analytici. "Investori konečne budú presne vedieť, na akú podporu od slovenskej vlády majú nárok," konštatuje hlavný ekonóm Slovenskej sporiteľne Juraj Kotian. Vláda totiž včera po dlhých rokovaniach odklepla pravidlá na poskytovanie stimulov.
Podľa Mikloša pravidlá zásadne zvýšia transparentnosť, objektívnosť a pružnosť prideľovania investičných stimulov. Nepôjde tak už o bezbrehé rozdávanie peňazí na prilákanie investorov, ktorého jasným príkladom bol prísľub podpory pre juhokórejského výrobcu pneumatík Hankook.
Najviac peňazí na východ
Podľa nových pravidiel bude Slovensko rozčlenené do troch zón, zelenej (nezamestnanosť do 10 percent), žltej (nezamestnanosť 10 až 15 percent) a červenej (nezamestnanosť viac ako 15 percent). Podľa zón bude závisieť aj celková výška podpory. Najviac až do 50 percent z ceny investície dostanú podniky, ktoré nasmerujú svoje prevádzky do okresov s najvyššou nezamestnanosťou.
Do zelenej zóny budú patriť napríklad Levice. Tie ešte v lete podľa štátneho tajomníka rezortu práce Miroslava Beblavého nepatrili medzi regióny s vysokou mierou nezamestnanosti, čo bol jeden z argumentov, prečo nemôže Hankook dostať pôvodne sľúbenú podporu. Levický primátor Štefan Mišák je spokojný so zaradením mesta do zóny s možnosťou získania najvyššej podpory. "Pomôže nám to pri presviedčaní investorov a nezamestnanosť by tak mohla klesnúť približne o štyri percentá," myslí si primátor.
Okresy v červenej zóne dostanú podporu, iba ak tam bude smerovať sofistikovanejšia investícia v oblasti high-tech, centrum technickej podpory či call centrum.
Najnižšiu podporu dostanú investori smerujúce do Bratislavského kraja. "Nemyslím si, že by sa malo uplatňovať zónovanie, je jedno, či človek postaví výrobnú prevádzku, či technologický park v Bratislave, Senici alebo v Michalovciach. Dôležité je, aby to niečo produkovalo," reagoval predseda Bratislavského samosprávneho kraja Ľubo Roman.
Podľa bratislavského župana zónovanie pripomína staré boľševické spôsoby. "Prinútiť investora ísť tam, kde ľudia nemajú robotu, som zažil v socializme," povedal Roman. Z investičných stimulov sa podľa neho stáva volebno-politický a nie ekonomický problém. "Ide o krátkozraké rozhodnutie politikov uplatňovať investičné stimuly tam, kde je najviac voličov, ktorí ich napokon aj tak voliť nebudú. Proti tomu budem určite protestovať," dodal Roman.
Dôležitá reforma SARIA
Ministri včera doriešili aj zostávajúce sporné otázky. Napríklad strategickou investíciou bude investícia nad desať miliárd korún. Musí však priniesť najmenej tisíc pracovných miest. Ešte pred týždňom sa nevedeli ministri Mikloš a Malchárek dohodnúť, či postačia štyri miliardy, alebo je potrebných až dvanásť miliárd korún. Strategické investície budú môcť rokovať o individuálnej podpore.
Podľa Kotiana nové pravidlá dotiahnu viac menších podnikov ako veľkých, strategických. "Pre ekonomiku je vyšší prílev malých podnikov lepší. Je potom viac diverzifikovaná a prípadný odchod investora je pre región menej bolestivou záležitosťou," dodáva Kotian.
Tóth si však myslí, že schválenie pravidiel je len polcestou k úspechu. "Kľúčová teraz bude reforma agentúry SARIO, ktorá je rovnako dôležitá ako pravidlá," konštatuje Tóth.
Podpora aj pre domácich
Nárok na investičné stimuly budú mať podľa nových pravidiel aj domáci investori. Tibor Gregor z Klubu 500 konštatuje, že zrovnoprávnenie slovenských a zahraničných investorov bolo nevyhnutné a bola to len otázka času. "Domáci podnikatelia investujú dlhodobo, zahraniční po čase odchádzajú," tvrdí. Podľa hlavného ekonóma Slovenskej sporiteľne Juraja Kotiana nové pravidlá budú čoraz zaujímavejšie pre zahraničných investorov.

Maximálna výška limitov štátnej pomoci (v %)
 

Typ projektu A

Typ projektu B

Typ projektu C

Zelená zóna 40 45 50
Žltá zóna 35 40 50
Červená zóna 0 30 45
Červená zóna pre Bratislavský kraj 0 20 20

Tri základné typy investičných projektov
Typ A spracovateľský priemysel: investičné projekty zavádzajúce novú výrobu a montáž komponentov
distribučné a logistické centrá
Typ B strategické investície v high-tech sektoroch so sieťavými externalitami
centrá strateických služieb: centrá zdeľaných služieb, zákaznícke centrá a centrá technickej podpory, call centrá
Typ C výskumné a vývojové centrá, technolociké centrá, centrá technologického rozvoja: výskumná a vývojová činnosť
01 - Modified: 2003-01-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zmeny v ZEP SR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 08:59