StoryEditor

Pripomienky neprešli

13.03.2007, 23:00
Ministerstvo práce zatiaľ odmieta ustúpiť zo svojej predstavy o novele Zákonníka práce a nechce do svojho návrhu pustiť zmeny, ktoré navrhujú oponenti novely.

Ministerstvo práce zatiaľ odmieta ustúpiť zo svojej predstavy o novele Zákonníka práce a nechce do svojho návrhu pustiť zmeny, ktoré navrhujú oponenti novely.
Včera rezort zamietol väčšinu výhrad piatich organizácií, ktoré podali k zákonníku hromadnú pripomienku. Z pätnástich bodov ministerstvo akceptovalo len jediný, ktorý však nie je dôležitý. Naprázdno tak vyšla napríklad Občianska konzervatívna strana, Nadácia F. A. Hayeka či Konzervatívny inštitút, ako aj 600 ľudí, ktorí ich požiadavky podporili na internete.
Hromadná pripomienka je podľa hovorkyne ministerstva práce Oľgy Škorecovej takmer identická s požiadavkami Republikovej únie zamestnávateľov, Asociácie zamestnávateľských zväzov a združenia a Živnostenskej komory.
Jej predkladatelia kritizovali najmä ustanovenia, ktoré "znižujú pružnosť trhu práce, zväčšujú zasahovanie štátu do zmluvných vzťahov medzi zamestnávateľmi a zamestnancami a neprimerane zvyšujú právomoci odborov," povedal podpredseda Občianskej konzervatívnej strany Ondrej Dostál.
Nevedia čo činia?
Riešenie pracovnoprávnych vzťahov treba podľa Petra Gondu z Konzervatívneho inštitútu nechať na dohode medzi zamestnancami a zamestnávateľmi. "Našou ideou je dôverovať jedným a druhým. Nech sa dohodnú. Ministerstvo však a priori vychádza z ich vzájomnej nedôvery a núti ich akceptovať centrálne nariadenia." Ministerstvo práce a odbory podľa predkladateľov pripomienky pripravujú síce novelu "s dobrým úmyslom", ale výsledok poškodí zamestnávateľov aj zamestnancov. "Nevedia čo činia," vyhlásil Dostál. Podľa Škorecovej sú však "všetky problémy otvorené, lebo rokovania o novele pokračujú".
Na námestia nepôjdu
Ak by vládne inštitúcie predložené pripomienky neakceptovali, predstavitelia organizácií, ktoré iniciovali hromadnú pripomienku, neuvažujú o nátlakových akciách. Hoci ich zorganizovanie nedávno pripustili niektorí predstavitelia podnikateľských organizácií. "Nemyslím si, že o tom, aké má byť právo, ako majú byť upravené vzťahy medzi zamestnávateľmi a zamestnancami, sa má rozhodovať na námestiach," dodáva Dostál. Ak súčasná koalícia pripomienky nezohľadní, ich predkladatelia požiadajú poslancov Národnej rady aby sa ich snažili presadiť pozmeňujúcimi návrhmi.
Dnes majú zástupcovia rezortu rokovať o novele zákonníka s Konfederáciou odborových zväzov a 19. marca bude mimoriadne zasadnutie tripartity. Do 31. marca ministerstvo predloží novelu vláde. Pretože v apríli parlament nezasadá, o Zákonníku práce bude rokovať v máji.

Čo bolo v hromadnej pripomienke
- Zachovanie slobody zmluvných vzťahov pri práci
- Ponechanie možnosti skúšobnej doby aj pri opakovane uzatváraných zmluvách na dobu určitú
- Zachovanie pružnejšej úpravy pracovného pomeru na dobu určitú
- Zachovanie pružnejšej úpravy pracovného pomeru na kratší pracovný čas
- Vypustenie navrhovaných ustanovení zvyšujúcich privilégiá odborárskych funkcionárov
- Nezvyšovanie nákladov na rozväzovanie pracovného pomeru
- Ponechanie rozsahu nadčasov na doterajšej úrovni
- Ponechanie určovania pracovných noriem v kompetencii zamestnávateľov
Zdroj: OKS

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:53