StoryEditor

Špidla: Nebojte sa nových členských krajín

08.02.2006, 23:00
Európska komisia sa snaží odblokovať pracovné trhy starých členských krajín EÚ. Podľa jej štúdie, ktorú včera predstavil eurokomisár pre zamestnanosť a sociálne otázky Vladimír Špidla, totiž prílev zamestnancov zo strednej a z východnej Európy prispel vo Veľkej Británii, v Írsku a vo Švédsku k lepším hospodárskym výsledkom ako mali ostatné štáty.

Európska komisia sa snaží odblokovať pracovné trhy starých členských krajín EÚ. Podľa jej štúdie, ktorú včera predstavil eurokomisár pre zamestnanosť a sociálne otázky Vladimír Špidla, totiž prílev zamestnancov zo strednej a z východnej Európy prispel vo Veľkej Británii, v Írsku a vo Švédsku k lepším hospodárskym výsledkom ako mali ostatné štáty. "Ich ekonomika a zamestnanosť rastie a nezamestnanosť klesá," tvrdí Špidla. Veľká Británia si podľa neho udržala vďaka novým pracovníkom nízke úrokové sadzby. Pracovníci z nových krajín podľa správy komisie "neberú pracovné miesta, ale vytvárajú nové", uviedol Špidla. Spomenuté tri krajiny ako jediné z bývalej pätnástky nepoužili ochranné opatrenia voči novým členom.

Zmiernenie kvót
Po prvom máji, keď začne platiť druhé, trojročné prechodné obdobie, sa môže európsky spoločný pracovný trh rozšíriť o Fínsko, Portugalsko a Španielsko. O čiastočnom otvorení uvažuje aj Nórsko, ktoré je členom Európskeho hospodárskeho priestoru. Krajiny ako Holandsko, Belgicko alebo Francúzsko uvažujú o zmiernení platných kvót. Francúzsko by chcelo umožniť novým členom, aby mohli pracovať počas sezónnych prác v poľnohospodárstve a v turistike.
Špidla včera zdôraznil, že niektorým krajinám sa systém pracovných kvót vôbec nepodarilo naplniť. "Taliansko ich napĺňa na 40 percent a žiadosti o prácu v Nemecku sa zvýšili iba o tri percentá," dodal komisár. Podľa informácií z národných úradov práce členských štátov pracuje už dnes najviac obyvateľov nových členských krajín v Nemecku, a to aj napriek tomu, že vláda v Berlíne je zatiaľ rozhodnutá uplatňovať prechodné opatrenia až do roku 2011. Viac ako pol milióna nových Európanov pracuje v Nemecku na špeciálne povolenia a niekoľkonásobne viac ich robí načierno.

Krajiny "podporujú" čiernu prácu
Špidla chce motivovať tvrdohlavé štáty práve argumentmi o čiernej ekonomike. "Keď Británia otvorila trh, na úrady sa prišla zapísať polovica z ľudí, ktorí tam pracovali načierno," uviedol komisár. Slovenský europoslanec Milan Gaľa si myslí, že "krajiny, ktoré ochranné opatrenia nepoužili, na tom zarobili. Opatrenia otvárajú možnosti pre čierny trh". V Belgicku robí podľa neho štyritisíc Slovákov legálne, ale niekoľkonásobne viac je ich tam nelegálne. "Poliakov je tu 16-tisíc legitímne, ale belgické úrady hovoria o viac ako stotisíc načierno."

Rozdelená komisia
Španielsky komisár Joaquin Almunia zodpovedný za financie a Brit Peter Mandelson, ktorý má na starosti zahraničný obchod, minulý týždeň vyzvali staré členské štáty, aby otvorili trh. Otázka rozdeľuje európske kolégium, to však napriek odporu rakúskej komisárky Benity Ferrerovej-Waldnerovej predloženú štúdiu schválilo a očakáva, že Rakúsko minimálne zjemní podmienky na získavanie pracovného povolenia. Špidla starým členským štátom odkázal, že východná a stredná Európa má najvyšší ekonomický rast v EÚ a "zvyšujúcu sa kvalitu života, ktorá znižuje ekonomické dôvody na prácu v zahraničí". Odstráneniu rozdelenia únie by mohlo pomôcť aj prijatie jedného zo základných práv Európskej únie o voľnom pohybe osôb či direktívy o službách, ktorá sa dostane do prvého čítania Európskom parlamente budúci týždeň.

01 - Modified: 2003-02-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V St. Moritzi naďalej úraduje Miller 02 - Modified: 2003-02-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O osude štafety v najbližších dňoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 18:36