StoryEditor

Čerpáme necelú pätinu europeňazí

atiaľ čo sa ministri dohadujú o tom, na aké priority by mali ísť financie z eurofondov na budúce finančné obdobie, Slovensko podľa niektorých hodnotení už slabo čerpá tie, čo má teraz k dispozícií. Podľa informácie ministerstva výstavby, ku koncu apríla Slovensko zo štrukturálnych fondov vyčerpalo len necelých 16 percent z celkovej sumy vyčlenenej na roky 2004 až 2006. Zvyšné peniaze možno čerpať až do roku 2008 tak, ako sa budú ukončovať posledné zadané projekty.
Zatiaľ čo sa ministri dohadujú o tom, na aké priority by mali ísť financie z eurofondov na budúce finančné obdobie, Slovensko podľa niektorých hodnotení už slabo čerpá tie, čo má teraz k dispozícií. Podľa informácie ministerstva výstavby ku koncu apríla Slovensko zo štrukturálnych fondov vyčerpalo len necelých 16 percent z celkovej sumy vyčlenenej na roky 2004 až 2006. Zvyšné peniaze možno čerpať až do roku 2008 tak, ako sa budú ukončovať posledné zadané projekty.

Do konca júna tohto roka bude podľa vicepremiéra Pála Csákyho zazmluvnených minimálne 90 percent všetkých peňazí. "Je preto možné reálne predpokladať, že ku koncu roka to bude už sto percent," tvrdí Csáky. Spokojný s čerpaním sú aj minister financií Ivan Mikloš a šéf rezortu výstavby László Gyurovszky. Ten ako hlavný garant celého procesu považuje jeho priebeh za úspešný. "V rámci krajín V4 sme na prvom mieste a v rámci desiatich nových členských krajín na štvrtom mieste," skonštatoval.

Opačný názor má europoslankyňa Monika Beňová. "Stále čerpáme veľmi málo zdrojov a aj tie poväčšine idú veľkým firmám, ktoré na ne nie sú odkázané. Malí a strední podnikatelia ani nevedia, akým spôsobom projekty vypisovať," kritizuje Beňová. Problém vidí aj v ich slabej príprave. "Dnes sa to už nedá zmeniť. Obdobie 2004 - 2006 sa skončí s tým, že vyčerpáme veľmi málo," dodáva. Podľa nej neobstojí ani porovnávanie v rámci V4. "Čerpanie štrukturálnych fondov je individuálna záležitosť každého štátu, závisí od šikovnosti tej-ktorej vlády," tvrdí.

Beňová očakáva problémy aj v prípade Národného strategického referenčného rámca na roky 2007 až 2013. Ministri sa síce už dohodli, že takmer 400 miliárd korún pôjde do deviatich programov, koľko bude ktorý rezort rozdeľovať však ešte nie je známe. Podľa Romana Havlíčka zo združenia CEPA - Priatelia Zeme by sa však kompetencie ministerstiev mali v najbližšom období skresať. "Viac financií by mali rozdeľovať kraje pre miestne samosprávy, tie poznajú lepšie problémy a priority daného regióna než ministerstvá," myslí si.

Čerpanie štrukturálnych fondov v programovom období 2004 až 2006
Celková alokovaná čiastka pre SR 44,8 mld Sk
Vyplatených konečným prijímateľom k 24.4. 2006 7,1 mld Sk
Najviac finančných prostriedkov bolo vyplatených: V % z celkovej alokácie na program
Sektorový operačný program Poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka 26,6
Sektorový opeačný program Ľudské zdroje 19,7
Operačný program Základná infraštruktúra 15,5
Zdroj: MVaRR SR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:07