StoryEditor

Letecké opravovne zmenia na akciovku

01.02.2006, 23:00

Skupina British Aerospace, spolumajiteľ európskeho koncernu EADS, sa údajne obzerá po Slovensku. Podľa informácií HN aj podľa správ niektorých zahraničných médií uvažuje o kapitálovom vstupe do Leteckých opravovní v Trenčíne. Opravovne sú zatiaľ štátnym podnikom v gescii ministerstva obrany, stoja však pred transformáciou na akciovú spoločnosť.

Najprv transformácia
Riaditeľ opravovní Peter Mikle-Barát pre HN povedal, že o vstupe anglickej firmy nemá žiadne informácie. Ohradil sa proti informácii, podľa ktorej sa o trenčiansky podnik zaujíma aj ruská letecká firma UTair, ktorá patrí do prvej päťky ruských leteckých opravovní. Investorom v opravovniach totiž zrejme bude môcť byť firma so sídlom v niektorej z členských krajín Severoatlantickej aliancie. Ruské firmy teda zostanú mimo hry.
Letecké opravovne v Trenčíne sa v súčasnosti transformujú na akciovú spoločnosť, ktorých akcie budú majetkom štátu, pravdepodobne ministerstva obrany. Proces transformácie sa má dokončiť do konca prvého štvrťroka. "Je to ekonomická nevyhnutnosť, pretože objednávky pre ozbrojené sily Slovenskej republiky nám naplnia výrobnú kapacitu na necelú polovicu. Pre zvyšok hľadáme partnerov v Európe aj vo svete. Je to trend na najbližšie obdobie, povedal Mikle-Barát s tým, že za týchto okolností vidí vstup investora do leteckých opravovní nereálny.

Nielen armáda
Ako akciová spoločnosť budú môcť opravovne podnikať aj mimo rezortu obrany. Majú technológiu na široký sortiment činností v opravárenstve, čo je možné využiť pri konjunktúre výroby v leteckom priemysle. Opravovne v súčasnosti spolupracujú s významnými spoločnosťami ako RSK Mig, BAE Systems (skupina British Aerospace) alebo Rockwell--Collins.
Letecké opravovne v Trenčíne sa zaoberajú najmä generálnymi opravami a prehliadkami lietadiel L-29 Delfín, L-29 Albatros, L-410 Turbolet, Suchoj SU-25, SU-22 a vrtuľníkov Mi-17 a Mi-24. V súčasnosti opravujú nadzvukové bojové lietadlá Mig-29, ktoré odovzdajú armáde.

Spolupráca so Sitno Holdingom
BAE Systems zo skupiny British Aerospace už na Slovensku začal vyvíjať aktivity. Ako víťaz armádneho tendra na mobilný komunikačný systém (MOKYS) pre slovenskú armádu prenechá takmer tretinu prác na jeho výstavbe slovenským firmám. Pôjde o zákazky zhruba za dve a pol miliardy.
V konzorciu slovenských firiem, s ktorými BAE Systems na komunikačnom systéme spolupracuje, sú aj Corinex Group a Vývoj Martin, ktoré patria do Sitno Holdingu exministra Ľudovíta Černáka. Technici, konštruktéri a softvéristi Corinexu ponúkli odborné riešenia, ktoré BAE Systems podľa svojho interného systému ohodnotila najvyššie.
Vývoj Martin je v konzorciu ako konštrukčná kapacita a bude sa podieľať na výrobe prototypov. "Logika využitia lokálneho potenciálu je pre tento koncern typická a má pre celkové riešenie viacero výhod. Okrem ekonomických je to rýchlejšia implementácia a lacnejšia prevádzka," myslí si Černák.

Ofsety pre Slovensko
Okrem vojenských zákaziek získajú slovenské firmy prácu za takmer päť miliárd korún v rámci kompenzačných obchodov. Pretože v slovenskej legislatíve povinnosť ofsetov zatiaľ neexistuje, nie sú súčasťou zmluvy s BAE Systems. O projektoch v ich rámci sa začalo hovoriť zároveň s prípravou ponuky do tendra. Podľa Černáka niektoré analyzujú v Sitno Holdingu, pre desať ďalších vytypovali pre BAE Systems možných partnerov.
Jeden konkrétny projekt by sa mal realizovať v Tesle Stropkov, ďalší v Dubnici nad Váhom. Do PPS Detva sa pravdepodobne prenesie produkcia špecifického, rýchleho traktora britskej firmy Trantor. Šancu vyrábať komponenty na ne majú ďalšie firmy Sitno Holdingu vo Vyhniach a Martine. Vo vysokom štádiu rozpracovania je projekt pre Elka Kremnica.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:20