StoryEditor

Lacnejším riešením je dovoz z Ukrajiny

26.12.2005, 23:00
O tom či sa Mochovce dostavajú, môže rozhodnúť aj projekt dovozu lacnej elektriny z Ukrajiny. Ak by sa na ňom Slovensko s Ukrajinou dohodlo, problém nedostatku elektriny po odstavení Jaslovských Bohuníc by sa vyriešil. Prepočty výhodnosti dostavby Mochoviec by sa tak výrazne zmenili.

O tom, či sa Mochovce dostavajú, môže rozhodnúť aj projekt dovozu lacnej elektriny z Ukrajiny. Ak by sa na ňom Slovensko s Ukrajinou dohodlo, problém nedostatku elektriny po odstavení Jaslovských Bohuníc by sa vyriešil. Prepočty výhodnosti dostavby Mochoviec by sa tak výrazne zmenili.

Náš východný sused sa o export elektriny usiluje už dlhšie, naráža však na technické prekážky. Snaží sa preto začleniť do sústavy elektrických sietí UCTE. Tá združuje západoeurópske krajiny, ktoré môžu ťažiť z prepojenia sietí. Ukrajina by však musela splniť množstvo náročných technických podmienok, s ktorými sú spojené vysoké investície.
V strednodobom časovom horizonte sa preto siete zrejme neprepoja. Existuje však iné riešenie -- jednosmerná spojka. Tá umožňuje prepojiť elektrizačné sústavy bez toho, aby sa vzájomne ovplyvňovali. Takéto riešenie pri svojej novembrovej návšteve v Bratislave ponúkol premiér Ukrajiny Jurij Jechanurov premiérovi Mikulášovi Dzurindovi. Ten ponuku kvitoval. "Vzhľadom na predpokladané uzavretie dvoch blokov V1 v Jaslovských Bohuniciach v roku 2008 vítame projekt dodávok elektriny cez jednosmernú spojku z Ukrajiny," vyhlásil vtedy Dzurinda.
Na projekte začína pracovať aj ministerstvo hospodárstva. "Ukrajinské ministerstvo palív a energetiky nám poskytlo dokumentáciu o projekte jednosmernej spojky. Predpokladáme vytvorenie pracovnej skupiny, aby sme mohli projekt posúdiť," povedal štátny radca ministerstva hospodárstva Tomáš Magyarics, ktorý má na starosti vzťahy s Ukrajinou.
Zatiaľ sa nevie, či by do spojky mala investovať slovenská alebo ukrajinská strana. Je tiež možné, že sa do projektu zapojí ďalšia krajina s deficitom elektriny. Do úvahy prichádza napríklad Maďarsko. Aj pri prepojení jednosmernou spojkou treba zabezpečiť bezpečnosť a spoľahlivosť elektrizačnej sústavy. Za to zodpovedá spoločnosť Slovenská elektrizačná prenosová sústava. "Takýto projekt musí v každom prípade schváliť UCTE," povedal riaditeľ prenosovky pre rozvoj a medzinárodnú spoluprácu Stanislav Hudcovský.
Podľa odborníkov by si vybudovanie spojky vyžiadalo do každých 500 MW preneseného výkonu investovať zhruba dve miliardy korún. Práve takýto výkon by pritom stačilo pokryť po odstavení dvoch blokov Jaslovských Bohuníc.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:24