StoryEditor

Pohľadávky FNM chcú deviati

10.11.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Do tendra na predaj pohľadávok Fondu národného majetku v nominálnej hodnote okolo 15 miliárd korún sa prihlásilo deväť záujemcov. Informovala o tom hovorkyňa fondu Tatjana Lesajová.
Medzi uchádzačmi podľa nej dominujú popredné spoločnosti aktívne v správe pohľadávok na Slovensku a v Českej republike. "Due diligence súboru pohľadávok účastníkmi súťaže sa bude konať od 14. novembra do 23. decembra. Predkladanie ponúk je plánované v priebehu januára 2006," spresnila ďalší harmonogram.
Tender sa týka celkovo 260 predajných pohľadávok z vlastného portfólia fondu. Poradcom pri súťaži, ktorej predmetom je zhruba 60 percent pohľadávok FNM, je združenie Benefit Finance a HMG&Partners. Jediným kritériom pri posudzovaní by mala byť cena.
Zvyšné pohľadávky, ktoré fond eviduje, by podľa prezidenta Prezídia FNM Jozefa Kojdu mohli skončiť v Slovenskej konsolidačnej. Môže sa to týkať aj pohľadávok, ktoré budú predmetom verejnej súťaže, a to v prípade, že FNM nebude spokojný s ponukami záujemcov o ich odkúpenie. Fond má možnosť v rámci súťažných podkladov odstúpiť od verejnej súťaže a nepredať tieto pohľadávky. Najvyššiu sumu z ponúkaného balíka má podľa FNM pohľadávka takmer 845 miliónov korún voči akciovej spoločnosti Východomäso. Zhruba 840 miliónov korún fondu dlhuje firma SPX Trading v likvidácii, za ňou nasleduje Pratex-KKP so sumou 693,5 milióna korún a akciová spoločnosť Solivary Prešov s dlhom 623,7 milióna korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 16:28