StoryEditor

Teplo zlacní kúrenie

01.02.2007, 23:00
Aj keď podľa kalendára má zima trvať už vyše mesiaca, na mnohých miestach Slovenska ešte ľudia dlhotrvajúce mrazy nezažili. Bude to znamenať nižšie účty za teplo a pravdepodobne aj vracanie preplatkov na konci roka.

Aj keď podľa kalendára má zima trvať už vyše mesiaca, na mnohých miestach Slovenska ešte ľudia dlhotrvajúce mrazy nezažili. Bude to znamenať nižšie účty za teplo a pravdepodobne aj vracanie preplatkov na konci roka.
Platiť to bude v prípade, že nás nečakajú mimoriadne chladné mesiace na konci tohto roka. Na jeho začiatku by nás už dlhotrvajúca tuhá zima nemala prekvapiť. "V najbližších desiatich dňoch výraznejšie mrazy neočakávame. Ešte máme pred sebou zvyšok februára a marec, keď nemusia, ale môžu prísť mrazy," hovorí meteorológ Jozef Iľko.
Vyššie ceny?
Ceny tepla z centrálnych zdrojov, veľkých teplární, reguluje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. A práve nízka spotreba by podľa zdroja z prostredia teplární mohla zvýšiť ceny v budúcnosti. Hore by šla fixná zložka ceny za teplo, keďže cez existujúcu infraštruktúru, ktorú treba udržiavať, by "pretieklo" menej tepla.
Na úrade však problém možného zvyšovania nevidia ako akútny. Nízke dodávky by podľa nich nemali ceny zvýšiť. "Kalkulácie sa robia podľa objednaného množstva tepla, a nie dodaného," vysvetľuje hovorca úradu Miroslav Lupták.
Ako priznáva predseda zväzu teplárov Miroslav Obšivaný, odberatelia väčšinou robia objednávky podľa priemerov za posledných pár rokov. Ak sa väčšina z nich rozhodne si na budúci rok objednať kvôli súčasnej zime menej tepla, ceny môžu vzrásť. Už tento rok si zákazníci teplární objednali o osem percent tepla menej ako vlani.
"Nemusí to však znamenať aj zvýšenie účtov, to závisí hlavne od odobratého množstva," vysvetľuje Obšivaný. Nižšiu spotrebu má na svedomí hlavne zatepľovanie budov, ktoré šetrí peniaze práve úspornejším odberom.
Neprekurujú
Počas teplej zimy majú mnohí obyvatelia pocit, že teplári si naháňajú zisky zbytočným prekurovaním domov. Ako upozorňujú samotné teplárne aj regulátor, nemajú na to dôvod. Účty za teplo sa skladajú z fixnej nemennej mesačnej zložky a variabilnej zložky za skutočne odobraté množstvo. Zisk je pritom zarátaný vo fixnej zložke. Teplárne by tak reálne silnejším vykurovaním nezarobili ani korunu navyše.
"Takéto správanie dodávateľov malo zištný zmysel do roku 2002, dokedy bolo teplo oceňované jednozložkovou cenou," hovorí Mária Marková, riaditeľka odboru tepelnej energetiky na regulačnom úrade.
Prílišnému prekúreniu bytov sa dá podľa nej najúčinnejšie zabrániť ventilmi na reguláciu prietoku vody v radiátoroch. "Ich namontovanie si musia zabezpečiť samotní vlastníci bytov. Je to podobné, ako keď si každý obyvateľ ,namontuje' vypínač na osvetlenie, aby mu elektrárne ,nenatláčali' elektrinu," vysvetlila.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 22:03