StoryEditor

Po stopách odborára

10.04.2007, 00:00

Slnko ešte nevyšlo a on prichádza do práce. Každý deň ráno o šiestej. Eugen Škultéty patrí k tým cezpoľným, je z Trnavy. Do práce cestuje vlakom alebo autom. Pred rannou kávou dáva prednosť džúsu alebo minerálke.
"Najprv si pozriem e-maily. Potom si spravím poštovú knihu. V novinách monitorujem príspevky, ktoré sa týkajú našej činnosti. Teraz sú to články najmä o novom Zákonníku práce," hovorí Škultéty.
"Môj postoj k nemu? Nemôžem sa vyjadriť, že by som ho prijal už v takejto podobe. Množstvo otázok je otvorených ako napríklad nadčasy. Možnosť zastavenia prevádzky by som však nemenil. Kompromisy sme už urobili a na ďalšie nepristúpime. Nový zákonník je určite potrebný."
Deň si neplánuje
"Moje pracovné dni sú stále iné. Jedine v pondelok zvykneme mať vždy o pol deviatej operatívnu poradu s prezidentom Konfederácie odborových zväzov, kde si rozdáme úlohy, povieme svoje plány. Potom sa to rôzni. KOZ pripravuje napríklad akcie. Tie sa musia schváliť, naplánovať, zorganizovať."
Úlohy aj s termínmi mu zadávajú odborové orgány -- prezídium, predstavenstvo či snem. "Ak ma zavolajú k štrajku, ako minule do Myjavy, idem tam. Vysvetľujem ľuďom prečo štrajkovať, aké riziká to prináša. V stredu som napríklad vysvetľoval v Prešove navrhovaný Zákonník práce," dodal. Riešiť musí aj sťažnosti z odborových zväzov, ktorých má plnú skrinku.
Pietny akt, oslavy, zhromaždenia
"Dnes (minulý štvrtok poznámka redakcie) ma napríklad čaká prediskutovanie príprav na akcie ako pietny akt zamestnancov, ktorí zomreli alebo sa zranili pri práci. Bude sa konať v Novákoch koncom apríla. Tiež sa pozriem na prípravy k oslavám prvého mája, no a na 19. júna pripravujeme zhromaždenie pred Národnou radou." hovorí.
Aj keď pracovný deň končí zvyčajne o piatej popoludní, na obedy veľa času nemá. "Zvyčajne na obedy nechodím. Nosím si z domu. Keď je čas, vyberiem si nejaký ten banán alebo rožok."
Podľa prieskumu ľudia odborom nedôverujú
Čo hovorí na prieskum agentúry Focus? "Vzorka je pri prieskume veľmi dôležitá. Keby ste sa opýtali ľudí z HDO Myjava, povedia, že odborom veria, lebo si práve štrajkom vybojovali čo chceli. Ak by ste sa spýtali tam, kde hromadne prepúšťali, môžu mať, naopak, pocit, že odbory im nepomohli a odpovede by boli negatívne. Odbory sú určite dôležité. Osobne si neviem predstaviť, že by nejaký zamestnanec prišiel v januári k riaditeľovi a povedal, "tak pán riaditeľ inflácia bola za minulý rok takáto, požadujem zvýšenie platu. Odbory vyjednávajú, kryjú zamestnanca a sú potrebné".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 09:11