StoryEditor

Dlhy chudobných lídri nevyriešili

18.04.2005, 00:00
Svetovým veľmociam sa nedarí dotiahnuť svoje predsavzatie oddlžiť najchudobnejšie krajiny sveta do konkrétnej podoby.

Spôsob, ako krajiny zbaviť bremena, ktoré je považované za najväčšiu brzdu ich rozvoja, nenašli ani na víkendovom zasadnutí Medzinárodného menového fondu, Svetovej banky a skupiny najbohatších krajín G7 vo Washingtone.
V záverečnom vyhlásení skupiny odznelo iba poďakovanie MMF za štúdiu, v ktorej fond spresňuje, ako by mohlo byť zlato v jeho rezervách použité na zníženie dlhov rozvojových krajín. MMF uviedol, že predaj 13 až 16 miliónov uncí zlata z celkových zásob 103,4 milióna uncí by trhy bez väčších problémov absorbovali. "Takýto plán charakterizovali účastníci ako zaujímavý, ale v tejto chvíli nezrealizovateľný," uviedol pre ČTK námestník českého ministerstva financií Tomáš Prouza.

Nové návrhy
Skôr ako o samotnom oddlžení sa diskutovalo o jeho alternatívnych zdrojoch. Okrem tlaku na vyspelé štáty, aby zvýšili svoje príspevky na rozvojovú pomoc, sa začína hovoriť aj o iných možnostiach, napríklad o dani z leteniek či leteckého benzínu a dani z finančných transakcií. V takom prípade by však muselo ísť o euro-americkú iniciatívu, pretože ak by sa k tomu zaviazala iba EÚ, americkí dopravcovia by sa dostali do výhody. V Bruseli sa podľa Prouzu hovorí aj o plošnom zvýšení dane z pridanej hodnoty. Nárok na odpísanie dlhu majú tie krajiny, ktorých záväzky prekračujú 150 percent ich ročného exportu.

Nespokojnosť s Čínou
Svetoví lídri tiež zopakovali, že devízové kurzy by mali odrážať ekonomickú situáciu a nadmerné výkyvy kurzov sú pre hospodársky rast nežiaduce. Vyhlásenie bolo namierené proti čínskej politike pevného menového kurzu domácej meny k doláru a bolo totožné s predchádzajúcimi postojmi G7. Neúčasť čínskych predstaviteľov na zasadnutí sa však považuje za neúspech pri riešení tejto otázky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:29