StoryEditor

Viac zahraničnej elektriny môže znížiť účty

20.10.2006, 00:00
O lacnejšiu elektrinu by sa mohli postarať zahraniční dovozcovia. Aj keď výrobcovia dnes o znížení cien nechcú hovoriť, viac elektriny na trhu a vyššia konkurencia by ceny stlačila. Najväčší konkurent Slovenských elektrární, česká spoločnosť ČEZ, ktorá dnes vyváža smerom na Slovensko a ďalej na východ asi šestinu slovenskej spotreby, žiada väčšie kapacity na hraniciach. Aj keď cezhraničné vedenia by zvládli viac, Slovenská elektrizačná prenosová sústava nechce vyššie limity povoliť

O lacnejšiu elektrinu by sa mohli postarať zahraniční dovozcovia. Aj keď výrobcovia dnes o znížení cien nechcú hovoriť, viac elektriny na trhu a vyššia konkurencia by ceny stlačila. Najväčší konkurent Slovenských elektrární, česká spoločnosť ČEZ, ktorá dnes vyváža smerom na Slovensko a ďalej na východ asi šestinu slovenskej spotreby, žiada väčšie kapacity na hraniciach. Aj keď cezhraničné vedenia by zvládli viac, Slovenská elektrizačná prenosová sústava nechce vyššie limity povoliť.
Nižšie ceny
ČEZ k nám budúci rok plánuje doviezť 5,2 terrawatthodiny elektriny. Na tento objem dnešné prenosy stačia. "Úzke profily tlačia cezhraničné poplatky hore, v konečnom dôsledku ich zaplatia spotrebitelia. Keby boli uvoľnené väčšie kapacity, dovážaná elektrina zlacnie a vytvorí to tlak aj na domácich výrobcov," hovorí šéf slovenskej pobočky ČEZ-u Karol Balog.
Súčasné limity dovoľujú na Slovensko doviezť vyše šesť terrawathodín elektriny, čo je asi pätina slovenskej spotreby. Na dovoz budeme odkázaní hlavne po odstavení reaktorov v Bohuniciach a niektorých starých blokov tepelnej elektrárne vo Vojanoch.
Kvôli bezpečnosti
Prenosová sústava vlastnená štátom zarába aj na cezhraničných poplatkoch. Čím sú vyššie, tým viac peňazí prúdi do štátneho rozpočtu. Po tom, čo bude Slovensko priamo odkázané na dovoz, to však môže zvýšiť ceny elektriny, čo je v rozpore so snahou vlády.
"Súčasné cezhraničné kapacity boli odsúhlasené českou prenosovou sústavou na základe výpočtov chodu siete," vysvetľuje hovorca slovenskej prenosovky Igor Gallo s tým, že zvyšná kapacita je rezervovaná kvôli bezpečnosti systému, keď sa musia kvôli údržbe vypínať jednotlivé vedenia. Nastavenie cezhraničných limitov teda nemá slúžiť na ochranu slovenských výrobcov.
Nastavenie sa nebude meniť ani v najbližšej budúcnosti. "Topológia sietí sa v roku 2007 nebude meniť, a preto aj prenosová kapacita zostáva rovnaká," hovorí Gallo.
Zahraniční záujemcovia o náš trh s elektrinou poukazujú na to, že čo najväčšie otváranie profilov cez hranice je aj dôrazným odporúčaním z Bruselu, ktorý sa tak snaží o liberalizáciu európskeho trhu. Predstavitelia Slovenských elektrární k problému stanovisko nezaujali.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 21:30