StoryEditor

Kia: Koľko budú stáť pozemky

18.04.2005, 00:00
Hodnota výkupu pozemkov je zahrnutá do investičných stimulov, ktoré sa Slovensko zaviazalo poskytnúť automobilke Kia Motors i jej hlavnému dodávateľovi Hyundai Mobis. Na výkup 230 hektárov sa v zmluvách s týmito spoločnosťami predbežne kalkuluje spolu 9,8 milióna eur, teda asi 392 miliónov korún.

"Na stretnutí s členmi slovenskej vlády v uplynulom týždni naši predstavitelia dostali návrh na riešenie výkupu pozemkov, ku ktorému sa vyjadria po konzultáciách v Soule do týždňa," povedal pre HN hovorca spoločnosti Kia Motors Slovakia Dušan Dvořák, ktorý tak nepotvrdil slová ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona, že slovenský manažment automobilky Hyundai/Kia už súhlasil s návrhom ministerstva, aby sa pozemky pri Žiline vykupovali za 350 korún za štvorcový meter, ako požadujú nespokojní vlastníci zvyšných 52 hektárov pôdy. Podľa Dvořáka je financovanie zvýšenej ceny vecou slovenskej vlády, a nie automobilky.
Hodnota výkupu pozemkov je zahrnutá do investičných stimulov, ktoré sa Slovensko zaviazalo poskytnúť automobilke Kia Motors i jej hlavnému dodávateľovi Hyundai Mobis. Na výkup 230 hektárov sa v zmluvách s týmito spoločnosťami predbežne kalkuluje spolu 9,8 milióna eur, teda asi 392 miliónov korún. Podľa prepočtov HN by to bolo okolo 170 korún za štvorcový meter. Znalecké posudky určili cenu týchto pozemkov na 126 - 142 korún. Ak posledných 52 hektárov vykúpi Slovenský pozemkový fond od vlastníkov po 350 korún, bude to o 108 miliónov korún viac ako pripúšťajú znalecké posudky. Podľa prepočtu HN by potom výkup všetkých 230 hektárov pre automobilku a jej hlavného dodávateľa mohol byť o 10 až 42 miliónov drahší, ako sa počítalo v prílohe k investičným zmluvám na výkup pozemkov. No podľa návrhu ministra Simona - ako uviedol v piatok na tlačovej konferencii - by Slovenský pozemkový fond pokryl sto miliónov korún na výkup drahších pozemkov zo svojho rezervného fondu. Tieto pozemky budú podľa Simona ďalej patriť štátu a SPF "by ich prenajal na 99 rokov spoločnostiam GovInvest I a II s možnosťou následného odpredaja". Podľa hovorcu ministra hospodárstva Maroša Havrana by takéto riešenie nemalo mať vplyv na čerpanie investičných stimulov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:27