StoryEditor

Už zarábame pre seba

25.05.2007, 00:00
Od dnes zarábame na seba a na svoju rodinu, doteraz sme dávali celý zárobok štátu. "Po prvýkrát v histórií tak slovenskí pracujúci môžu deň daňovej slobody osláviť už v máji," hovorí Ivan Švejna z nadácie F. A. Hayeka.
V článku je graf

Nadácie F. A. Hayeka spolu so Združením daňových poplatníkov Slovenska od roku 1999 zverejňuje deň daňovej slobody. Oproti minulému roku pracujeme pre štát o päť dní kratšie.
Pomohol rast HDP
Odhadovaná výška celkového prerozdeľovacieho zaťaženia občanov podľa analýzy v tomto roku predstavuje 39,6 percenta. To znamená, že z každej vytvorenej koruny štát prerozdelí takmer 40 halierov. Autori vychádzajú zo schváleného rozpočtu na tento rok a zaťaženie počítajú ako podiel verejných výdavkov na HDP.
"Pod výrazný pokles v posledných dvoch rokoch sa podpísala celková konsolidácia verejných financií, zlepšovanie celkovej ekonomickej kondície verejného sektora a následné úspory v ňom a znižovanie deficitu," vysvetlil riaditeľ nadácie Martin Chren a dodal, že do značnej miery mal pozitívny vplyv aj dynamický rast hrubého domáceho produktu, ktorý predstihol rast verejných výdavkov.
Ministerstvo nekomentuje
Pred pár rokmi malo ministerstvo výhrady k metodike výpočtu a poskytlo nadácii svoj vlastný deň daňovej slobody, ktorý vyšiel o takmer mesiac skôr. Ministerstvo vyčítalo započítavanie niektorých výdavkov viackrát, alebo že boli použité aj peniaze s rozpočtu Európskej únie. Tentoraz však rezort financií vyhlásenie dňa netrápi. "Ministerstvo taký ukazovateľ nesleduje, takže ho ani bližšie nehodnotí. Nepatrí totiž medzi medzinárodne uznávané kritériá posudzovania daňového zaťaženia obyvateľov," vyhlásil jeho hovorca Miroslav Šmál, ale dodal, že ministerstvo teší, že aj podľa nadácie odvedú daňoví poplatníci štátu tento rok znova menej.
Ani polovica z ceny práce
Štatistický úrad v tomto roku očakáva priemernú mzdu vo výške viac ako 20-tisíc korún. Pri tejto mzde je však celková cena práce takmer 27,5-tisíc. Rozdiel predstavujú odvody, ktoré platí zamestnávateľ. Ak sa však od hrubej mzdy odpočítajú aj odvody a daň z príjmu, priemernému Slovákovi vyjde v čistom 15 700 korún. Navyše, ak sa ešte odpočítajú zaplatené spotrebné dane a daň z pridanej hodnoty, nakoniec mu ostane niečo vyše 13-tisíc. Z celkovej ceny práce tak nedostane ani polovicu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 07:32