StoryEditor

Zvolenská tepláreň chce okrem tepla vyrábať aj elektrinu

11.06.2007, 10:28
Autor:
TASRTASR

Zvolenská teplárenská (ZvTp), a. s., by mala do troch rokov okrem tepla vyrábať aj elektrinu. Počíta s tým projekt novovzniknutej Zvolenskej ekologickej spoločnosti, ktorú tepláreň založila spolu s mestom Zvolen a spoločnosťou A.En.Slovensko, s.r.o. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval primátor mesta Miroslav Kusein s tým, že náklady na projekt sú vyčíslené na približne 1,1 miliardy Sk.
Projekt je zameraný na zvýšenie ekonomickej efektivity už existujúceho zdroja vo ZvTp, pričom počíta aj s výstavbou novej turbíny o výkone až 74 MgW, ktorá by vyrábala elektrinu pre Slovenskú elektrifikačnú a prenosovú sústavu (SEPS).
Podľa riaditeľa ZvTp Júliusa Jankovského projekt je zároveň reakciou na odstavenie blokov jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. V najbližších rokoch bude totiž Slovensko nútené nakupovať elektrinu zo zahraničia. "Turbína tak môže čiastočne nahradiť výkon, ktorý už dnes chýba v energetickej sústave," povedal pre TASR Jankovský. Podľa Kuseina nová elektráreň môže nahradiť až 17 % energie, ktorú dodával jeden z blokov Jaslovských Bohuníc. Výroba tepla v ZvTp sa zvýši až o 50 %.
Palivom pre turbínu by okrem energetického uhlia mala byť aj biomasa, z ktorej sa môže vyrobiť približne tretina energie. Jednu turbínu, v ktorej sa spaľuje drevná štiepka už v teplárni začiatkom roku odskúšali. Na projekt Ekologizácia tepelného zdroja, s využitím biomasy, dostala totiž zvolenská tepláreň z fondov EÚ takmer pol miliardy Sk, pričom druhá etapa s obnovením druhej turbíny má byť dokončená do konca tohto roku.
Nový projekt má návratnosť 8,5 roka. Výstavba bude trvať 2 roky. Financovaná by mala byť zo zdrojov EÚ, Európskej banky pre obnovu a rozvoj a štátnych fondov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:37