StoryEditor

Vody v riekach pribúda, situáciu zhoršuje aj dážď

Vody pribúda, hladiny riek na Slovensku stále stúpajú. Vodohospodári do včerajšieho večera však nezaznamenali väčšie škody na súkromnom, či štátnom majetku, hoci viaceré rieky a potoky už na mnohých miestach zaplavili záhrady, polia a pivnice domov.

Vody pribúda, hladiny riek na Slovensku stále stúpajú. Vodohospodári do včerajšieho večera však nezaznamenali väčšie škody na súkromnom či štátnom majetku, hoci viaceré rieky a potoky už na mnohých miestach zaplavili záhrady, polia a pivnice domov. Voda začína mnohým ľuďom naháňať strach a vyháňa ich z obydlí. Predpoveď na najbližšie dni nie je optimistická - meteorológovia očakávajú, že do piatka bude na Slovensku pomerne teplo a zrážky. Tento vývoj počasia, pri ktorom sa bude v stredných polohách topiť sneh, neveští pre vývoj povodňovej situácie nič dobré.
"Tejto noci nebudeme dobre spať," povedal nám včera starší obyvateľ Senice - Kunova, keď sa pozeral na vodou preplnenú Kunovskú priehradu, pod ktorou má rodinný dom. Niektorí sa chodia aj v noci pozerať na stúpajúcu hladina priehrady a miestnych potokov. "Už trikrát nás za posledné roky vytopilo," dodáva ustrašená majiteľka iného domu pod priehradou. V minulosti už spoznala, čo dokáže povodeň. A tak aj o polnoci alebo sa skoro ráno vyberie k priehrade a sleduje hladinu a valiacu sa vodu v rieke.

Keď sa spojí Dunaj s Moravou
Druhý stupeň povodňovej aktivity (stav pohotovosti) platil včera na rieke Morava. Vodohospodári predpokladajú, že situácia sa dnes mierne zhorší. Podľa dispečera Slovenského vodohospodárskeho podniku v Bratislave Ladislava Czéreho, na Morave v Moravskom Svätom Jáne očakávajú vyhlásenie tretieho stupňa povodňovej aktivity (stav ohrozenia).
Pribúdanie vody v Morave a Dunaji má pod Devínom, kde sa obidve rieky zlievajú, efekt spojených nádob. Čím je hladina Dunaja vyššia, tým viac tlačí vodu Moravy proti jej prúdu, čo spôsobuje vzdutie hladiny. Voda potom ohrozuje nielen obyvateľov mestskej časti Bratislavy " Devín, ale aj ďalších okolitých sídel. Dnes by mal Dunaj v Devíne dosiahnuť 690 centimetrov, čo je dôvod na vyhlásenie prvého stupňa povodňovej aktivity (stav bdelosti).

Väčšie povodne zatiaľ nehrozia
Na východnom Slovensku zatiaľ väčšie povodne nehrozia. "Situáciu na Východoslovenskej nížine ovplyvňuje počasie na Ukrajine a podľa jeho predpovede by teploty a zrážky nemali v tejto oblasti spôsobiť veľké zvýšenie hladín," uviedol pre HN vedúci odboru prevádzky odštepného závodu Košice Slovenského vodohospodárskeho podniku Ondrej Handzok. Druhý stupeň povodňovej aktivity vyhlásili včera na riekach Latorica, Bodrog a Topľa. Večer vyhlásili "dvojku" aj na Uhu v Lekárovciach. Vodné nádrže Domaša a Zemplínska šírava sú však naplnené len na 54 až 80 percent, takže ešte môžu stlmiť povodňové vlny. Nádrž Ružín, ktorá zachytáva vody Hornádu, mala ešte voľnú asi štvrtinu svojho objemu.
Podľa prevádzkového námestníka odštepného závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku v Banskej Bystrici Augustína Chrančoka výraznejšie vzostupy hladín zaznamenali na Krupinici, Krtíšskom potoku a potoku Štiavnica. Na Ipli a Hrone v lokalite Brehy pri Novej Bani včera vyhlásili prvý stupeň povodňovej aktivity. Včera sa zhoršila situácia na Čiernom Hrone v obci Hronec, kde neustále uvoľňujú plávajúce ľadové kryhy. "Väčšie problémy sa však zatiaľ nevyskytli. Nemáme hlásené ani lokálne povodne," konštatuje Chrančok. Povodne zatiaľ nehrozia ani na Váhu. Prietok vody vyrovnávajú nádrže Oravská priehrada a Liptovská Mara.

V Česku sa pripravujú na záplavy

Aj Česko ohrozujú rozvodnené rieky. Podľa informácií spravodajského servera idnes.cz, na Vltave vypúšťajú všetky priehrady a ľudia stavajú na mnohých miestach hrádze z piesku. Najhoršia situácia je na východe Českej republiky, najmä v Pardubickom a Královohradeckom kraji. Moravu ohrozujú rieky Dyje a Morava. Podobne ako na Slovensku, aj v Česku sa síce rieky na niektorých miestach vyliali, ale väčšie škody zatiaľ nenarobili. Meteorológovia predpovedajú ďalšie zrážky, takže situácia sa bude zhoršovať. Na niektorých tokoch ju komplikujú ľadové kryhy, ktoré blokujú prietok vody v koryte. Tretí povodňový stupeň už platí na troch miestach južnej Moravy, na štyroch riekach vo východnom Česku a troch na juhu krajiny. (SITA)

01 - Modified: 2003-02-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odškodnenie za štrajk 02 - Modified: 2003-02-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Za južnú trasu tri zo štyroch strán koalície
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:35