StoryEditor

Technika mizne v dejinách rýchlejšie, ako sa čakalo

03.10.2005, 00:00
Moderné technológie nemilosrdne vytláčajú z trhu a z domácností o niečo starších predchodcov. Walkmany, ktoré pred niečo vyše desiatimi rokmi mládež túžobne očakávala pod vianočným stromčekom takmer úplne zmizli z pultov predajní. Audiokazety v regáloch uvoľňujú miesto CD nosičom, priamo úmerne klesajúcemu záujmu o videorekordéry sa zužuje ponuka videokaziet.

Moderné technológie nemilosrdne vytláčajú z trhu a z domácností svojich o niečo starších predchodcov. Walkmany, ktoré pred niečo vyše desiatimi rokmi mládež túžobne očakávala pod vianočným stromčekom, takmer úplne zmizli z pultov predajní. Audiokazety v regáloch uvoľňujú miesto CD nosičom, zužuje sa aj ponuka videokaziet.
"Kazetové walkmany nahrádzajú MP3 prehrávače. Nemáme k dispozícii presné čísla, no ponuka MP3 prehrávačov na trhu mnohonásobne prevyšuje ponuku kazetových prehrávačov a dokonca aj CD walkmanov," hovorí Juraj Redeky z časopisu PC Space. Podľa neho sú spomínané analógové médiá jednoznačne na ústupe pred modernejšími digitálnymi médiami, a to napriek tomu, že na Slovensku zatiaľ neexistuje možnosť "legálneho" nákupu MP3 súborov.
Podpredseda predstavenstva spoločnosti NAY Ján Tomáš hovorí, že walkmany a kazetové prehrávače boli vždy doménou mladých ľudí, ktorí sa neobzerajú späť a hudobné nahrávky príliš nearchivujú. "Aj z tohto dôvodu bol prechod od kaziet k MP3 a CD prehrávačom asi najrýchlejší," doplnil Tomáš.
Dnešná mládež walkmany takmer nepozná a staršia generácia si na ne síce zaspomína, ale tento spôsob počúvania hudby už nepreferuje. Riaditeľ spoločnosti Datart pre ČR a SR Pavel Sláma tvrdí, že kazetové prehrávače zmenili svoju cieľovú skupinu. Dnes ich rodičia kupujú deťom, ktoré sú ešte príliš malé na to, aby sa do ich rúk zveril MP3 alebo CD prehrávač. Ich predaj sa však s minulosťou vôbec nedá porovnávať.
Digitál strieda analóg
Menšia ponuka analógových prístrojov v predajniach je prirodzenou reakciou na pokles záujmu zákazníkov. Podľa podpredsedu predstavenstva NAY éra digitálu prevalcovala prístroje založené na analógovej - mechanickej báze. Tie pomaly končia a nahrádzajú ich digitálne prístroje. "Dopyt po analógových prístrojoch v posledných dvoch rokoch enormne klesá. Očakávali sme pokles, ale nie až taký výrazný", hovorí Tomáš.
Obchodníci sa museli prispôsobiť a dať na trh to, čo spotrebitelia vyhľadávajú. Minimalizácia prístrojov a možnosť ukladania kvalitných dát do veľkých pamäťových jednotiek je to, čo hovorí v prospech digitálnej techniky. "Momentálne sme v istom preklenovacom období a ľudia si môžu jednoduchým spôsobom prepísať svoje staré analógové záznamy na médiá. Hardvér, ktorý je dnes na trhu umožňuje takýto prepis stlačením jediného tlačidla. Jediným tlačidlom urobíte z papierových fotografií digitálne, z VHS DVD disk alebo z hudobného CD MP3 súbory", hovorí Redeky.
Mnohí ľudia majú napriek výhodám digitálnej techniky stále záujem o analógové prístroje, preto obchodníci nekončia s ich predajom, aj keď redukujú ponuku. "CD disky sú tu už 20 rokov, napriek tomu sa stále vyrábajú a predávajú aj magnetofónové kazety. Ich predaj je síce z roka na rok menší, ale sú tu a nemožno ich ignorovať," tvrdí Redeky. Jeho slová potvrdzuje aj Tomáš, ktorý tvrdí, že aj je po istom prístroji spomedzi spotrebnej elektroniky čo i len minimálny dopyt, určite sa nájde výrobca, ktorý si tento segment trhu podrží čo najdlhšie, aby aj z tohto ústupového trendu vyťažil čo najviac. "Lídri na trhu však jednotlivé technológie, ktoré boli v minulosti populárne, jednoznačne opúšťajú", dodal Tomáš.
Na rozdiel od walkmanov si pomerne stabilnú úroveň predaja zachovávajú mikro- a miniveže, najmä vďaka tomu, že firmy pri ich výrobe kombinujú moderné technológie (USB vstupy, MP 3 prehrávanie) so staršími (prehrávanie kaziet).
Filmy sa kotúľajú do minulosti
Fotoaparáty na kinofilm majú tiež časy svojej najväčšej slávy za sebou. Ich odchod do úzadia urýchlil nielen rozvoj nových technológií, ale aj pokles cien ich digitálnych nástupcov.
Kvalitný digitálny fotoaparát predajcovia ponúkajú za niekoľko tisíc korún, digitálny zrkadlový fotoaparát s objektívom sa dá podľa obchodného zástupcu spoločnosti Nikon na Slovensku Martina Koiša kúpiť za niečo vyše 30-tisíc korún. "Dnes si už len málokto kúpi fotoaparát na film. Zákazníci majú možnosť si za veľmi výhodné ceny zaobstarať digitálne fotoaparáty, ktoré im ponúkajú jednoduchší a lacnejší prístup k fotografiám," uvádza Redeky.
Podľa Koiša je podiel fotoaparátov na kinofilm na celkovom predaji fotoaparátov takmer zanedbateľný. "Kompaktné amatérske plnoautomatické fotoaparáty sa nepredávajú takmer vôbec. Občas majú fajnšmekri záujem o kinofilmovú zrkadlovku," hovorí Koiš. Za zaujímavé považuje, že sa predávajú kinofilmové objektívy, no skôr k digitálnym zrkadlovým fotoaparátom.
Ladislav Csukás, konateľ spoločnosti Internet Mall Slovakia, ktorá prevádzkuje on-line obchod, očakáva, že predaj digitálnych fotoaparátov porastie tento rok na Slovensku dvojnásobne rýchlejšie ako v ostatných krajinách EÚ.
Napriek tomu sa zrejme fotoaparáty na kinofilm nevytratia z trhu úplne, výrobcovia ešte úplne nestopli investície do nových typov kinofilmových zrkadlových prístrojov. "Vždy tu ostane skupina ľudí, ktorá v profesionálnej kategórii nebude digitálu dôverovať, bude inklinovať ku kinofilmu, pretože vie dobre fotiť a nemusí sa spoliehať na kontrolné náhľady," doplnil Koiš.
Svoju rolu pri rozhodovaní medzi klasikou a digitálom hrá aj veľký cenový rozdiel medzi kvalitným profesionálnym zrkadlovým fotoaparátom na kinofilm a profesionálnym zrkadlovým digitálom. Záujem o fotoaparáty na kinofilm sa dá očakávať aj v najstaršej generácii ľudí, ktorá je navyknutá na tento typ prístrojov a na digitál často ani nemá peniaze, prípadne neplánuje investovať do kúpy počítača.
Večne živý gramofón
Etablovanie CD diskov, ale aj CD prehrávačov na trhu, urýchlilo aj odchod platní a gramofónov do úzadia. Moderná technológia už umožňuje prepísať nahrávky z platní do digitálnej podoby a vinylové platne sa predávajú skôr v bazároch.
Gramofóny však z trhu nezmizli úplne - len sa zväčša presunuli do obchodov firiem, ktoré sa na výrobu gramofónov špecializujú. Záujem o tento druh techniky prejavujú špecifické cieľové skupiny. Patria sem ľudia vlastniaci zbierku platní, ku ktorej sa chcú neustále vracať. Stálymi zákazníkmi sú aj diskdžokeji. Tí potrebujú gramofóny na mixovanie hudby.
"Veľkí svetoví výrobcovia strednej i vyššej triedy produktov túto technológiu už opustili, nahradili ich špecializované spoločnosti rodinného typu - malovýrobcovia. Investujú do tejto oblasti prostriedky a vyrábajú gramofóny vysokej úrovne, najmä pre fajnšmekrov," tvrdí Tomáš.
V mnohých prípadoch kvalitné prístroje dokážu aj zo starých, nie príliš zachovaných platní vytiahnuť šumy a hudbu reprodukovať veľmi kvalitne. Hoci sieť elektropredajní a elektrodomov NAY už tento typ výrobkov neponúka, v prípade záujmu zákazníkov dokáže na takúto požiadavku zareagovať a gramofón obstarať.
Čiernobiela obrazovka zhasla
Éra čiernobielej televízie skončila zrejme ako prvá. Nemecká spoločnosť Grundig ukončila výrobu televízorov s čiernobielou obrazovkou už v roku 1975, pričom v bývalom Československu sa začali farebné televízory produkovať až niekoľko rokov potom.
Televízory s čiernobielym obrazom po nástupe farebných televízorov ešte chvíľu slávili úspech v kategórii prenosných prijímačov určených skôr na dovolenkové pobyty či na chatu. Dnes sú už aj prenosné televízne prijímače s obrazovkou, ktorá má uhlopriečku 12 centimetrov, farebné, v ponuke obchodníkov je čiernobiely televízor vzácnosťou.
Čiernobiela obrazovka plní už len funkciu monitorovaciu - v obchodoch, závodoch či iných strážených objektoch. "V spotrebnom segmente je čiernobiely televízor jednoznačne minulosť," hovorí Tomáš.

Nad videom sa zmráka pomalšie
Predaj videorekordérov neklesá až tak výrazne ako predaj kazetových prehrávačov či automatických fotoaparátov. "Hoci sa DVD rekordéry cenou pomaly približujú VHS rekordérom, ľudia na Slovensku stále nakupujú staršie páskové rekordéry," hovorí Redeky.
Kým je záujem o videorekordéry, predávajú sa aj videokazety, a to napriek tomu, že tento nosič je už zastaraný a nedosahuje kvalitu moderných digitálnych médií. "Tak ako zmizli z trhu fonografy, kotúčové magnetofóny alebo gramofóny, vytratia sa aj videokazety a audiokazety. Pár rokov to však ešte potrvá," dodáva Redeky.
Už počas týchto Vianoc sa očakáva nárast záujmu aj o DVD rekordéry, zlom by mohol nastať po ešte výraznejšom poklese cien zariadení. "Moderné digitálne technológie sú lacnejšie z hľadiska produkčných nákladov, takže nie je dôvod, aby ľudia zotrvali na drahších a menej moderných prístrojoch, keď tie modernejšie sú technicky vyspelejšie," uvádza Tomáš. Odhaduje, že do budúcna bude, možno aj vďaka nízkej cene, obmena prístrojov rýchlejšia ako v minulosti.
O niečo rýchlejšie vstupujú do slovenských domácností DVD prehrávače. Podľa Redekyho má v súčasnosti tento typ prístroja minimálne každá desiata rodina, pričom 10-percentná penetrácia sa v celosvetovom meradle považuje za hranicu, pri ktorej sa už istý formát považuje za zavedený na danom trhu. V Česku odhadujú, že na Vianoce bude mať DVD prehrávač už štvrtina domácností, v USA a Kanade podľa DVD Group vlastnia DVD viac ako tri štvrtiny domácností.
Čo to stojí?
Internetový obchodný dom Hej.sk má v ponuke kazetové prehrávače a walkmany troch výrobcov, ich cena sa pohybuje od 496 korún po 4 429 korún. Pomerne chudobná je ponuka kazetových prehrávačov v ponuke sieti elektropredajní NAY, nachádza sa v nej päť prehrávačov od troch výrobcov. Najlacnejší stojí 699 a najdrahší 1 999 korún.
Ponuka osobných mini discových prehrávačov je bohatšia, ceny sa pohybujú od 4 999 do 9 990 korún. Spotrebiteľ, ktorý si chce kúpiť osobný CD prehrávač, nájde v NAY viac ako 40 rozličných výrobkov - od 799 do 6 990 korún, ponuka MP3 prehrávačov za necelé dve tisícky korún, ale aj za viac ako 15-tisíc korún je ešte širšia.
Digitálnych fotoaparátov má NAY v predajniach niekoľkonásobne viac, ako fotoaparátov na kinofilm. Ceny digitálnych aparátov v sieti elektropredajní tejto firmy začínajú približne na hranici 4 999 korún, fotoparáty na kinofilm stoja od 999 do 4 999 korún. Internet Mall ponúka digitálny fotoaparát už od 4 390 korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 11:07