StoryEditor

Podnikateľská anketa

11.09.2006, 00:00

1. Bude pokračovať aj v najbližších rokoch rýchly rast slovenskej ekonomiky? Nehrozí, že klesne pod vládou stanovené minimum päť percent?
2. Bude ekonomika vytvárať dostatok zdrojov na ich zvýšené prerozdeľovanie v prospech sociálne slabších skupín obyvateľstva?

Nová vláda čiastočne mení kurz ekonomiky, ktorý mala počas pôsobenia Dzurindovho kabinetu. Väčší dôraz sa má klásť na sociálne úlohy štátu, aj napriek tomu by malo hospodárstvo stále ťažiť z už uroberných reforiem. Na názory sme sa spýtali známych podnikateľov a členov HNClubu - Klubu Hospodárskych novín.

Marián Kurčík, podpredseda predstavenstva a ekonomický riaditeľ Železiarní Podbrezová

1. Slovensko si udrží vysoké tempo rastu. Ekonomika je rozbehnutá, je tu zahraničný kapitál. Pokiaľ sa podmienky výrazne nezhoršia, tak slovenské, ako aj zahraničné firmy sa budú určite snažiť ďalej napredovať. V tejto oblasti nemusíme mať žiadne obavy.

2. Vláda sľubuje veľa v sociálnej oblasti, no niektoré sľuby bude musieť prehodnotiť. Dynamický rozvoj hospodárstva síce prinesie aj nárast použiteľných zdrojov, no na splnenie všetkých sľubov v tejto oblasti ich nebude dostatok.

Jozef Špirko, partner private equity skupiny Penta Investments

1. Pevne verím, že áno, boli na to vytvorené všetky predpoklady. Existuje, samozrejme, aj riziko jeho poklesu pod vládou stanovené minimum 5 percent. Hlavne v tom prípade, ak bude robiť neuvážené sociálno-ekonomické rozhodnutia, ktoré vážne poškodia podnikateľské prostredie.

2. Vzhľadom na dobre naštartovanú ekonomiku bude zdrojov podstatne viac ako v minulých rokoch. Ich využitie by však malo smerovať k razantnejšiemu znižovaniu deficitu. Najlepšou politikou podpory sociálne slabších skupín obyvateľstva je udržateľný rast zamestnanosti dosiahnutý najmä podporou podnikateľského prostredia. Veľké rezervy sú aj v šetrení v prebujnenej a neefektívnej štátnej správe.

Oszkár Világi, člen predstavenstva a generálny riaditeľ Slovnaftu

1. V prípade, že ekonomická politika vlády SR bude protrhovo orientovaná a budú sa prijímať kroky podporujúce liberalizáciu ekonomiky a udržujúce, resp. posilňujúce dôveru investorov (zahraničných i domácich), v tom prípade má všetky predpoklady zachovať si vysoké tempo rastu aj v budúcich rokoch. O hospodárskej politike vlády viac napovie už čoskoro pripravovaný štátny rozpočet na rok 2007.

2. Silnú sociálnu politiku sú schopné robiť tie krajiny, ktorých ekonomiky rastú a kde sa podarilo vytvoriť silnú strednú vrstvu. Aby však štát mohol prerozdeľovať, potrebuje mať k dispozícii zdroje, ktoré môžu prameniť hlavne od daňových poplatníkov a z úspor v rámci verejnej správy. Preto by vláda mala prijímať také opatrenia, ktoré budú viesť k úsporám v rámci verejnej správy a budú motivovať daňových poplatníkov na platenie férových daní.

Frans van der Ent, generálny riaditeľ pre životné poistenie a dôchodky, ING SR

1. Vďaka efektom nových produkčných kapacít, hlavne v automobilovom priemysle, očakávam, že v roku 2007 sa dynamika rastu HDP bude dotýkať hranice 7 percent. Udržateľnosť rastu nad 5 percent v nadchádzajúcich rokoch bude závisieť od mixu fiškálnej a monetárnej politiky vhodnom pre rozvíjajúcu sa ekonomiku, ktorou Slovensko stále je.

2. Tým, ako sa zvyšuje ekonomická aktivita, generujú sa vyššie daňové príjmy, ktoré môže vláda ďalej použiť na plnenie svojej politiky. Vždy je však určitá hranica, za ktorou vyššie rozpočtové výdavky plynúce z vyšších daní môžu spôsobiť nižšiu efektivitu ekonomiky alebo podväzovať ekonomickú aktivitu. Na dôvažok, obdobie silného ekonomického rastu by malo byť využívané najmä na rozpočtové úspory.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:11