StoryEditor

Za bezpečnosť zodpovedá aj ministerstvo

06.03.2007, 23:00

Kontrolu dodržiavania bezpečnosti práce vo vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch malo na starosti ministerstvo obrany. Inšpektoráty práce a banské úrady na ňu tiež dohliadajú, no nie tam, kde sa likviduje stará munícia. "V oblasti technológie má dozor nad bezpečnosťou práce štátny odborný technický dozor ministerstva obrany. Jeho pracovníci majú približne také postavenie ako inšpektoráty práce," povedal pre HN predseda Slovenského odborového zväzu zamestnancov obrany Marián Lacko. Nevie však, či nadriadené zložky podnik dostatočne kontrolovali.
Rozdelené kompetencie
Na otázku, kto kontroloval vojenskú firmu v Novákoch, minister obrany František Kašický včera priamo neodpovedal. "Na tieto otázky budeme môcť dostať odpoveď po skončení policajného vyšetrovania a keď budeme mať posudky všetkých expertov, ktorí na mieste výbuchu pôsobia," vysvetlil. Kým nebudú výsledky vyšetrovania a odborné expertízy, prečo podnik explodoval, podľa Kašického je predčasné sa k tomu vyjadrovať. Nechá si však urobiť spätnú analýzu materiálov, či sa "tam nejaké kontroly robili a či boli prijímané opatrenia". Na ďalšie otázky HN, ktoré sa týkali preventívnych kontrol bezpečnosti práce v podniku a poznatkov z nich vyplývajúcich, ministerstvo odpoveď neposlalo.
Hoci podniky zneškodňujúce starú muníciu podliehajú rezortu obrany, vo firmách, ktoré ju vyrábajú, kontrolujú bezpečnosť práce banské úrady. "Nemáme kompetencie na kontrolu podnikov, ktoré muníciu likvidujú. Má to na starosti ministerstvo obrany," potvrdila HN pracovníčka jedného z banských úradov, ktorá si neželá byť menovaná. "S likvidáciou starej munície nemáme nič spoločné. Vlani nám to chceli dať, ale my sme to nevzali," dodala.
Najhorší je priemysel
Likvidácia starej munície je špeciálnou priemyselnou činnosťou. A práve v priemysle odhaľujú inšpektoráty práce, ktoré kontrolujú civilný sektor, najviac nedostatkov pri ochrane zdravia ľudí. "Mnohé stroje a zariadenia sú v zlom technickom stave. Zamestnávatelia nedbajú na ich údržbu a opravu, nerobia predpísané kontroly a skúšky," tvrdí Daniela Gecelovská z Národného inšpektorátu práce v Košiciach. Ešte aj dnes sa v priemysle používa veľa fyzicky a morálne opotrebovaných strojov. Mnohé majú napríklad nefunkčné ochranné a blokovacie zariadenia, čo spôsobuje značnú úrazovosť. A tak sa výrobné linky neraz opravujú bez toho, aby sa zastavili. Situácia sa podľa Gecelovskej zlepšila v prideľovaní osobných ochranných prostriedkov. Zamestnávatelia ich pracovníkom dávajú, ale často sú nevhodné alebo neúčinné.

Počet úrazov sa zdvojnásobil
Inšpektoráty práce zistili vlani na Slovensku vyše 54-tisíc porušení bezpečnostných a ďalších predpisov. Najviac prehreškov zistili v priemysle, veľko- a maloobchode, pri opravách motorových vozidiel a v stavebníctve.
Minulý rok vyšetrili inšpektoráty 540 závažných pracovných úrazov vrátane smrteľných. Je to takmer dvojnásobne viac ako v roku 2005. Tento nárast však spôsobila aj nová legislatíva, ktorá od júla 2006 voľnejšie definuje, čo je závažný úraz.
Inšpektoráty vlani udelili firmám 955 pokút v celkovej výške 15,9 milióna korún a 719 blokových pokút v sume 702-tisíc korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:51