StoryEditor

Premiér Fico pripravuje Pakt stability

13.02.2007, 23:00
Premiér Robert Fico súhlasí s tým, že prijatie eura má pre Slovensko jednoznačne viac výhod ako nevýhod, treba však minimalizovať náklady na vstup do eurozóny.

Premiér Robert Fico súhlasí s tým, že prijatie eura má pre Slovensko jednoznačne viac výhod ako nevýhod, treba však minimalizovať náklady na vstup do eurozóny. "Záväzok, že vláda urobí všetko, aby sa minimalizovali negatívne vplyvy zavedenia eura, je rovnocenný so záväzkom plniť maastrichtské kritériá a zaviesť euro k 1. januáru 2009," vyhlásil Fico na odbornom seminári Pred prijatím eura! v Bratislave.
Negatívnym dosahom na občanov v dôsledku neopodstatneného zaokrúhľovania cien smerom nahor a subjektívne vnímanej inflácii po prijatí eura majú zabrániť účinné opatrenia. Podľa premiéra Roberta Fica by tomu malo pomôcť včasné duálne oceňovanie a dôsledné monitorovanie cenového vývoja. "Tento postup slovenskej vlády je opodstatnený, pretože až 43 percent občanov sa obáva zvýšenia cien v dôsledku zavedenia eura," konštatoval Fico.
Zodpovednosť by podľa premiéra nemala zostať len na pleciach vlády, ale mali by sa jej chopiť aj jej sociálni partneri, s ktorými chce uzavrieť tzv. Pakt stability.
"Už dnes diskutujeme so zástupcami zamestnancov a zamestnávateľov o okruhu ekonomických ukazovateľov, ako je rast miezd, minimálna mzda a ďalšie kritériá, ktoré by mali byť predmetom Paktu stability," priblížil Fico. Poukázal pritom na skúseností krajín ako Írsko, Portugalsko alebo Slovinsko, v ktorých malo uzavretie podobných dohôd veľmi priaznivé dôsledky na plnenie kritérií a ich úspešný vstup do eurozóny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 16:27