StoryEditor

Úrad podržal Telefóniku O2

20.02.2007, 23:00
Telefónike O2 zatiaľ strata licencie nehrozí. Telekomunikačný úrad totiž obhájil svoje augustové rozhodnutie a bratislavkej prokuratúre oznámil, že tender bol v poriadku. Prokuratúra udelenie licencie napadla na podnety neúspešných uchádzačov výberového konania a úrad požiadala, aby tender zrušil.

Telefónike O2 zatiaľ strata licencie nehrozí. Telekomunikačný úrad totiž obhájil svoje augustové rozhodnutie a bratislavkej prokuratúre oznámil, že tender bol v poriadku. Prokuratúra udelenie licencie napadla na podnety neúspešných uchádzačov výberového konania a úrad požiadala, aby tender zrušil.
Predseda zrejme úrad podrží
Prvostupňové vysvetlenie prokuratúre poskytol odbor správy frekvenčného spektra úradu, teraz bude mať ďalší mesiac na svoje odôvodnenie predseda Branislav Máčaj. "Protest sme odmietli, lebo sme dospeli k záveru, že v konaní nedošlo k porušeniu zákona. Nie sú dôvody, aby sme zrušili svoje rozhodnutie," povedal Máčaj, ktorý má teraz dve možnosti. "Buď protest prokurátora zamietnem, alebo mu vyhoviem," dodal Máčaj. Je však vysoko pravdepodobné, že ako šéf sa svojho úradu zastane a protest zamietne.
Krajská prokuratúra oznámila, že si na Máčajovo vysvetlenie počká. Prokurátor však môže kedykoľvek protest stiahnuť. Ak by bolo vysvetlenie predsedu nedostatočné, môže nasledovať aj žaloba na štát. Ak by Slovensko spor prehralo, Telefónica, ktorej služby využíva už vyše 110-tisíc  zákazníkov, by musela svoje aktivity ukončiť a bol by vyhlásený nový tender. V tom prípade by zrejme žalovala štát aj ona, keďže by tak mohla prísť o preinvestované miliardy korún.
Európska komisia analyzuje
Neúspešní uchádzači, rakúsky Mobilkom a konzorcium B Four, zložené zo slovenskej Penty a českých Radiokomunikacii, sa sťažujú najmä na posúdenie cenových ponúk. B Four totiž za pridelenie licencie ponúkol štátu 400 miliónov korún, Mobilkom 250 miliónov, pričom víťazná Telefónica len 150 miliónov korún.
Účastníci tendra obviňujú výberovú komisiu aj zo zaujatosti, minimálne jeden z jej deviatich členov mal byť podľa nich prepojený na víťaza. Rakúsky operátor, ktorý sa výberu zúčastnil v spolupráci so slovenským Eco-Investom, napadol rozhodnutie úradu aj na pôde Európskej komisie. Tá požiadala o vysvetľujúci list ministerstvo financií už v septembri. "Prijali sme sťažnosť a stále ju analyzujeme," povedal hovorca Európskej komisie pre súťažnú politiku Audrey Lemonnier.
Proti prvostupňovému rozhodnutiu úradu sa postavila Penta so slovami, že ju postoj úradu mrzí. "Celý trh tým vystavuje riziku v prípade, ak by Najvyšší súd rozhodol, že pri výbere tretieho operátora bol porušený zákon," povedal hovorca spoločnosti Penta Martin Danko.
O2 hrozí trojmiliónová pokuta
Úrad už v Telefónike O2 Slovakia vykonáva viacero kontrol. Najväčším problémom pre nováčika na našom trhu zrejme bude nedodržanie lehoty na zverejnenie cenovej ponuky pred začiatkom poskytovania služieb. Lehota hovorí o pätnástich dňoch, O2 si ju skrátil takmer na polovicu, za čo mu hrozí pokuta do troch miliónov korún. "Kontroly sme ešte nedokončili, ich výsledky uverejníme, až keď sa tak stane," povedal hovorca úradu Roman Vavro.

Postup v rozhodovaní o licencii
1. Prvostupňové rozhodnutie TÚ
2. Rozhodnutie predsedu TÚ
3. Prokurátor môže rozhodnutie prijať
4. Ak ho prokurátor nepríjme, bude úrad žalovať na Najvyššom súde
5. Ak štát súd prehrá, musí vyhlásiť nový tender
6. Ak vyhrá, Telefónica O2 bude riadne pokračovať

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:26