StoryEditor

Budú nás alkoholické nápoje povinne varovať?

06.06.2006, 14:36
Správa o alkohole v Európe, financovaná zo zdrojov Komisie, navrhuje, že alkoholické produkty by mali byť označené varovaním o jeho škodlivých účinkoch pre zdravie človeka. Výrobcovia alkoholických produktov proti takémuto opatreniu protestujú.
EÚ je regiónom s najväčšou spotrebou alkoholu na svete a hospodárska pozícia priemyslu alkoholických nápojov a príjmy zo spotrebnej dane z alkoholu sú v mnohých členských krajinách Únie významné.
Alkohol však aj významným spôsobom ovplyvňuje zdravotný stav ľudí, a je zodpovedný za 7,4% zo všetkých prípadov invalidity a predčasnej smrti v EÚ.
Komisia v súčasnosti zbiera informácie o alkohole a zdraví, ktoré budú východiskom pre Komuniké o alkohole a zdraví. Jeho vydanie sa očakáva v septembri 2006.

Otázky
Správa o alkohole v Európe, financovaná Komisiou a vypracovaná londýnskym Inštitútom pre štúdiá alkoholu prináša prehľad európskych politík pre alkohol, spotreby alkoholu v Európe a ekonomických dopadov alkoholu.
Závery správy o vplyve alkoholu na verejné zdravie zdôrazňujú, že politika pre alkohol nemusí ovplyvniť úlohu, akú alkohol zohráva v európskom hospodárstve. Revízia existujúcich štúdií ukázala, že alkohol stál EÚ v roku 2003 až 1,3% HDP, podobne ako tabak. Náklady vznikajú zlým zdravotným stavom v dôsledku alkoholizmu, straty produktivity kvôli pracovnej neschopnosti, nezamestnanosti a strateným rokom v produktívnom období života kvôli predčasnej smrti. Správa uvádza, že alkohol má na svedomí viac ako 10% úmrtnosti mladých žien a až 25% úmrtnosti mladých mužov.
Správa tvrdí, že mnohé aspekty alkoholizmu sú v Európe veľmi podobné. Najmä rozsah spoločenského pitia mládeže sa vo väčšine krajín zvýšil v 90. rokoch minulého storočia. Približne 44% alkoholu sa skonzumuje v podobe piva, 34% v podobe vína a 23% tvorí tvrdý alkohol.
Na Slovensku je alkohol najrozšírenejšou drogou, k príležitostnej konzumácii alkoholu sa priznáva až 75% populácie a 5,8% mužov a 0,6% žien má podľa prieskumu Štátneho zdravotného ústavu v Liptovskom Mikuláši sklony k alkoholizmu.
K odporúčaniam správy pre zníženie škodlivých účinkov alkoholu patrí zriadenie rozsiahlych vzdelávacích programov už od detstva, s cieľom informovať mladých ľudí o dôsledkoch konzumácie alkoholu na zdravie, rodinu a spoločnosť.
Správa tiež navrhuje, že obaly alkoholických nápojov by mali niesť varovanie o jeho škodlivých účinkoch a odporúča obmedzenia pre balenie a označovanie alkoholických výrobkov, s cieľom predísť mylným charakteristikám výrobkov a znížiť ich atraktivitu pre mládež.
EÚ nemá kompetencie v oblasti zdravia, no podarilo sa jej zabezpečiť celoeurópske zdravotné varovania na balíčkoch cigariet.

Pozície
Európske fórum pre zodpovedné pitie (EFRD - European Forum for Responsible Drinking), združenie popredných európskych výrobcov alkoholu, spochybnilo niektoré tvrdenia a štatistiky v správe "Alkohol v Európe". Správa "vychádza iba z anglosaskej vedy, ignoruje výskum južných kultúr pitia alkoholu. Neberie do úvahy kultúrne a regionálne rozdiely v pití alkoholu v Európe. Záver, že schémy pitia alkoholu sú v celej Európe v podstate rovnaké, je mylným východiskom pre európsku stratégiu," uvádza sa v stanovisku EFRD.
EFRD obhajuje cielený prístup k prevencii a osvete. "Neexistuje všeliek na zníženie škôd, spôsobených alkoholom," uvádza sa v tlačovom vyhlásení EFRD. Fórum neverí ani tomu, že zákaz propagácie alkoholických nápojov, po ktorom správa volá, by bol účinným nástrojom na odstránenie nebezpečných návykov pitia alkoholu.

Nasledujúce kroky
- Komisia by v septembri 2006 mala vydať svoje Komuniké o alkohole a zdraví.
01 - Modified: 2003-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Internet cez káblovku 02 - Modified: 2003-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Riešia deficit z neschválenéj novely 03 - Modified: 2003-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trať Zohor -- Záhorská Ves nekončí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 17:27