StoryEditor

Z národnej domény ťaží súkromná firma

07.01.2007, 23:00
Internetová doména .sk je už vyše pol roka vo vlastníctve súkromnej firmy, ale zatiaľ bez reálnej kontroly štátu. Zmluvu s SK-Nic podpísal 5. júna odchádzajúci minister dopravy Pavol Prokopovič.

Internetová doména .sk je už vyše pol roka vo vlastníctve súkromnej firmy, ale zatiaľ bez reálnej kontroly štátu. Zmluvu s SK-Nic podpísal 5. júna odchádzajúci minister dopravy Pavol Prokopovič. Rokovania o získaní dohľadu nad internetovou značkou Slovenska nechal na súčasnom vedení rezortu.
Medzitým však kompetencie v oblasti informačných technológii prechádzajú na ministerstvo financií, čo situáciu komplikuje. "Rokujeme o dodatku k zmluve podľa predstáv súčasného ministra dopravy," povedal riaditeľ SK-Nic Patrik Krauspe. Na ministerstve preto funguje komisia, ktorá by mala dozerať aj na ceny pre používateľov domény. Či to tak bude, sa ešte nevie. "Štyroch členov komisie zo šiestich vymenujeme my," povedal hovorca ministerstva dopravy Marián Jánošík. Objavili sa totiž hlasy, že viac členov má v komisii SK-Nic, člen DanubiaTel Group.
Firma je vôľou štátu
Doména sa spoplatňuje od roku 2003, dovtedy bola poskytovaná zadarmo, náklady niesol pôvodný poskytovateľ EuroWeb. Ten sa potom premenoval na SK-Nic, ktorý v roku 2005 kúpila skupina DanubiaTel Group. "Ešte v 90. rokoch mala mať nad .sk dohľadnú funkciu Asociácia poskytovateľov internetu, ale nedoriešilo sa to," povedal Ivan Leščák z GTS Nextra, ktorý do roku 2001 pôsobil v EuroWebe.
V čase skomerčnenia prevádzky .sk sa o ňu začali usilovať aj viacerí operátori či poskytovatelia hostingových služieb. Americká korporácia Icann, ktorá prideľuje svetové internetové domény, udelila právo na .sk práve firme SK-Nic. Hlasy zo zákulisia biznisu však hovoria o chýbajúcom verejnom obstarávaní. "Icann totiž rozhodol na základe vôle štátu," povedal Peter Blaas z konzultačnej firmy DLM.
Exminister Prokopovič sa už presne na zmluvu nepamätá. "Podpisoval som ich niekoľko denne, vždy však s podpisom sekčných šéfov," povedal Prokopovič. Podľa neho by na otázky týkajúce sa výberu prevádzkovateľa domény vedel najlepšie odpovedať bývalý splnomocnenec pre informatizáciu spoločnosti Miroslav Kukučka. Ten je na dovolenke v zahraničí a k téme sa chce vyjadriť až po návrate na Slovensko.
Vďačný biznis
Viacerí odborníci z IT sektoru však nesúhlasia s takouto formou správy domény, keďže vo svete sa viac osvedčil princíp neziskovosti, takže tržby za domény zväčša iba kryjú náklady prevádzkovateľov. Na Slovensku sme teda nenasledovali príklad väčšiny európskych krajín, ako aj Česka, kde doménu spravuje občianske združenie.
Ak by sa do dodatku k platnej zmluve nepodarilo vyrokovať možnosť cenových obmedzení zo strany štátu, firma bude môcť ceny zvyšovať iba podľa vlastného uváženia. "Zmluva je problematická, štát by totiž mal viac dbať o záujmy používateľov, takto prijal záujmy prevádzkovateľa," povedal Leščák.
Krauspe zastáva opačný názor. "Zmluva je o spolupráci s ministerstvom, nie o poskytovaní služby. Administratívne sme totiž doménu previedli na štát, ktorý ju do júna nemal. Od štátu sme navyše nič nedostali a zisky sú minimálne," povedal riaditeľ SK-Nic. Presný zisk ešte nie je známy, keďže SK-Nic je účtovnícky osamostatnená až od januára tohto roka.
Isté však je, že zmluva bola podpísaná na päť rokov a firma za rok inkasuje za 110-tisíc domén od 52-tisíc zákazníkov okolo 66 miliónov korún bez DPH. "Päť percent z tržieb má ísť na rozvoj internetovej komunity," povedal Jánošík. Krauspe odhaduje zisk na dva milióny korún, pričom sľubuje, že firma ho bude celý investovať.
Zmena len so súhlasom
Ministerstvo dopravy hovorí, že júnová zmluva je posunom k lepšiemu. "Keď doménu .sk vlastnil EuroWeb, štát nemal akúkoľvek možnosť zasahovať do jej správy. Zástupca štátu nemal právo veta, takže mohol byť prehlasovaný firmami," povedal Jánošík. Ministerstvo podľa platnej zmluvy plne preberá koordináciu správcovských a duševných práv domény.
Na druhej strane, možnosť zmeniť zmluvu s Sk-Nic je obmedzená, keďže s úpravami musia súhlasiť obe strany.

Cenník služieb za prístup k doméne
Služba Cena bez DPH
Ročný poplatok 600
Administratívny poplatok 200
Manipulačný poplatok za zmenu registrátora 200
(Pozn.: Väčší zákazníci dostávajú zľavy na ročné poplatky.)
(Zdroj: SK-NIC)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:32