StoryEditor

Centrálna banka by mala zvýšiť úrokové sadzby

27.02.2006, 23:00
Národná banka pravdepodobne zvýši kľúčové úrokové sadzby. Presne po roku nemenných sadzieb by sa základná sadzba mala zvýšiť na 3,25 percenta. Každé iné rozhodnutie centrálnej banky, ako zvýšenie sadzieb o štvrť percenta, by bolo prekvapením.

Národná banka pravdepodobne zvýši kľúčové úrokové sadzby. Presne po roku nemenných sadzieb by sa základná sadzba mala zvýšiť na 3,25 percenta. "Rast sadzieb o 25 bodov je už na trhu započítaný," hovorí analytik Ľudovej banky Mário Blaščák. Rastúci trend úrokových sadzieb je podľa hovorcu Tatra banky Romana Začku už čiastočne zakomponovaný aj v aktuálnych sadzbách bánk, priveľmi by teda nezahýbal úrokmi z úverov ani z vkladov. Ešte dôležitejšie ako samotné rozhodnutie dnes preto bude komentár centrálnej banky, ktorý naznačí, čo môže trh očakávať od menovej politiky NBS v budúcnosti.

Trh by bol prekvapený
Každé iné rozhodnutie centrálnej banky, ako zvýšenie sadzieb o štvrť percenta, by bolo prekvapením. "Trh špekuloval aj o 50 bodoch, ale centrálna banka asi skôr počká na ďalší vývoj inflácie a zverejnenie štruktúry minuloročného hrubého domáceho produktu. Zatiaľ zvýši sadzby len o 25 bodov," tvrdí analytička Slovenskej sporiteľne Mária Fehérová. Pre najmenšie zvýšenie sadzieb hovorí vyššia miera inflácie. V januári sa jej rast zrýchlil a podľa harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien dosiahol 4,1 percenta. Sama NBS konštatovala, že to bolo rýchlejšie než predpokladala. Zmenu sadzieb smerom nahor podporuje aj vysoký ekonomický rast v poslednom štvrťroku 2005. Jeho predbežný odhad na úrovni 7,5 percenta hrubého domáceho produktu zverejnil pred dvoma týždňami Štatistický úrad.

Chýbali hlasy
Ponechanie úrokov centrálnej banky na nezmenenej úrovni by bolo prekvapením aj z toho dôvodu, že už minulý mesiac chýbal v bankovej rade na zvýšenie sadzieb len jeden hlas. "Nevidím dôvod, prečo by tí členovia rady, čo už hlasovali za nárast sadzieb, nezdvihli svoju ruku aj teraz," povedal analytik ČSOB Marek Gábriš. V januári bolo päť členov za zvýšenie sadzieb a len dvaja proti, na ich zmenu treba nadpolovičnú väčšinu vymenovaných členov - teda šesť. Podľa informácií HN dvaja z nezúčastnených boli Ľudovít Ódor a Martin Barto.

V Poľsku nejednoznačne
Spolu s NBS tento týždeň rozhodujú o nastavení menových politík aj centrálne banky v Maďarsku a Poľsku. Očakávania dnešného rozhodnutia centrálnej banky v Poľsku sú rôzne. "Časť analytikov predpovedá, že Poliaci znížia sadzby o 25 bodov. Ak nie dnes, tak určite neskôr," hovorí Gábriš. Podľa analytikov nahráva tomu nízka miera inflácie a silný poľský zlotý. Naopak, pre ponechanie úrokov by mohol hovoriť zámer Európskej centrálnej banky, ktorá plánuje v marci znova zvýšiť sadzby o 25 bodov. "Znížil by sa tak úrokový diferenciál oproti sadzbám eurozóny," hovorí Fehérová. Rovnako by rozhodnutie Európskej centrálnej banky mohlo ovplyvniť aj Českú národnú banku. Pohyb úrokových sadzieb zatiaľ analytici vylučujú v Maďarsku, kde sú zatiaľ najvyššie. Kvôli politickej neistote v krajine sa ich zníženie čaká až koncom roka. "Veľa závisí od aprílových volieb, či sa v Maďarsku dostane k moci proreformná vláda," tvrdí Fehérová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 03:10