StoryEditor

Zákonník práce, priorita číslo jeden

07.06.2007, 00:00

Boj o jediný úspech. Tak by sme mohli charakterizovať pripravovanú novelu Zákonníka práce. O jej finálnej podobe bude parlament rokovať symbolicky takmer presne do roka a do dňa od nástupu súčasnej vládnej koalície k moci. "Neoliberálny Zákonník práce je potrebné vo viacerých ustanoveniach vrátiť do stavu, v akom bol pred poslednou veľkou novelizáciou," hovoril predvolebný program najsilnejšej vládnej strany Smer. "Snaha o zmenu zákonníka je dôsledkom spolupráce tejto strany a odborov. Preto sa táto otázka stala absolútnou prioritou vlády. Pôvodný návrh do značnej miery vychádzal práve z tejto dohody. Veľmi výrazne boli upravené časti, ktoré sa týkali odborov a zamestnancov," dopĺňa politológ Peter Horváth. Dôvod nutnosti prípravy novely videl Smer najmä v "protisociálnej politike minulej vlády".
Zvíťazil kompromis
Vzhľadom na to, že koaličnými partnermi strany Smer sú predsa len o niečo viac pravicovo orientované strany, narážala novelizácia Zákonníka práce na odpor nielen pri dotknutých skupinách obyvateľstva, ale aj pri koalícii. Výsledná novela nezodpovedá tomu, čo Smer sľuboval vo svojom volebnom programe a neskôr aj v programovom vyhlásení vlády. Ide o kompromis. "Podľa môjho názoru sa nijako zásadne nelíši od toho, čo platí aj v súčasnosti. To je pre Smer určite nepríjemné. To, na čo sa zaviazal pri rokovaní s odborármi, nesplní. Pre túto stranu je však nesmierne dôležité, aby aspoň nejaká novela Zákonníka práce bola prijatá," povedal Horváth. Keďže zoznam navrhovaných zmien tak obsahom, ako aj počtom, išiel v tomto prípade výrazne nad rámec programového vyhlásenia v časti pracovné vzťahy, sociálny dialóg a reforma pracovného zákonodarstva, tento fakt je možné naozaj považovať za neúspech.
Sociálny dialóg zlyhal
Ďalším z predvolebných a neskôr programovo-vládnych cieľov v oblasti politiky práce bolo vydobyť odborom postavenie efektívneho obhajcu záujmov zamestnancov a rovnoprávneho účastníka sociálneho dialógu. Po dlhých, emóciami nabitých diskusiách okolo novely je však už zrejmé, že podmienky na dosiahnutie efektívneho konsenzu sociálnych partnerov sa tejto vláde vytvoriť nepodarili. Zákonník sa teda ocitne v parlamente bez jednoznačnej podpory tripartity. "Boj o Zákonník práce nesmie mať víťazov a porazených," zdôraznila práve v tejto súvislosti exministerka práce Iveta Radičová. Prostredníctvom generálneho tajomníka Medzinárodnej organizácie zamestnávateľov Antonia Peňalosu upozorňovalo na nedostatky sociálneho dialógu aj zahraničie. Poslankyňa za SMK Klára Sárközy sa dokonca vyjadrila v tom zmysle, že "vláda namiesto podpory sociálneho dialógu urobila všetko pre to, aby zúčastnené strany postavila proti sebe".
Ako to dopadne
K dnešnému dňu sa ešte nedá presne povedať, ktoré z bodov sa vláde podarí presadiť do definitívnej podoby Zákonníka práce. Na najbližšej schôdzi sa očakáva v rámci jeho druhého čítania búrlivá diskusia. Návrhy na zmeny jednotlivých znení avizuje aj opozícia. "Hovoríme áno ochrane a zlepšeniu postavenia zamestnancov. Nesúhlasíme však so spôsobom," charakterizoval opozičný postoj k zákonníku podpredseda KDH Július Brocka. Odborári sú zatiaľ spokojní. "To, čo prešlo, hodnotíme pozitívne," povedal predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna.
Neúspešnosť volebných sľubov súčasného premiéra v iných oblastiach, ceny energií, pohonných látok, odškodňovanie klientov nebankových subjektov a podobne, robí z novely Zákonníka práce prestížnu záležitosť prvého roka vládnutia súčasnej koalície. "Musíme povedať, že táto vláda zatiaľ paradoxne ťaží z toho, že neplní svoje zámery. Nastavenie kritérií, ktoré zdedila, jej to ani neumožňovali. Zákonník práce a vyplácanie vianočných príspevkov dôchodcom sú asi jedinými bodmi, ktoré možno považovať za také, že si ich Smer predsavzal a aj zrealizoval," povedal Horváth.

CIELE NOVELY ZÁKONNÍKA PRÁCE
-- zvýšiť ochranu zamestnancov
-- spresniť právnu úpravu závislej práce
-- zvýšiť ochranu pred neodôvodneným prepúšťaním
-- eliminovať reťazenie pracovných pomerov na dobu určitú
-- stanoviť maximálny týždenný pracovný čas vrátane nadčasov
-- odstrániť diskrimináciu zamestnancov, zamestnávaných agentúrami dočasného zamestnávania
-- posilniť účasť zamestnancov pri normovaní práce
-- znovu zaviesť inštitút dohody o pracovnej činnosti
-- zvýšiť ročný rozsah činností na základe dohody o vykonaní práce
-- zvyšovať minimálnu mzdu
-- skvalitniť činnosť inšpekcie práce
-- urobiť opatrenia na zmiernenie rozdielov medzi regiónmi a odvetviami

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 05:05