StoryEditor

Reforma sa nám vypláca

07.03.2007, 23:00
Rozhovor. Predseda maďarskej asociácie pre dôchodkové investičné fondy Stabilitas Csaba Nagy pre HN:

Koľko pilierov má maďarský dôchodkový systém, a ako sa reformoval?
-- Maďarský systém dôchodkového zabezpečenia má v súčasnosti tri piliere. Čo sa týka transformácie systému, môžem povedať, že sme boli jednou z prvých krajín, ktoré zaviedli viacpilierový systém. Začali sme s tretím -- dobrovoľným pilierom, ktorý sme zaviedli už v roku 1993. Druhý pilier, teda dôchodkové fondy, nasledoval neskôr, a to v roku 1998.
Aké pozitívne a aké negatívne skúsenosti máte s fungovaním viacpilierového dôchodkového systému?
-- Po prekonaní začiatočnej fázy vývoja nášho systému sú to už len pozitívne skúsenosti. Penzijný systém sa stal významnou súčasťou maďarského hrubého domáceho produktu. V kapitalizačnom pilieri sa nachádza približne šesť percent HDP a v treťom -- dobrovoľnom pilieri -- sú to tri percentá. V oboch pilieroch, ktoré podporujú prvý priebežný pilier, je tak deväť percent HDP.
Mali fondy v minulosti nejaké problémy?
-- Minulý rok sme sa nevyhli kritike maďarskej centrálnej banky, ktorá fondom vyčítala nízku výnosnosť a vysoké náklady. Od začiatku tohto roka sme však urobili viaceré významné úpravy druhého piliera. Zaviedli sme napríklad centralizovaný výber príspevkov do fondov, aký je na Slovensku. Dovtedy musel totiž každý dôchodkový fond vyberať príspevky od zamestnávateľov individuálne. Práve to bolo nákladné a nie veľmi efektívne.
Ako je to u vás s investovaním fondov?
-- Áno, aj my máme tri typy dôchodkových fondov -- rastový, vyvážený a konzervatívny. V zásade aj u nás platí, že mladý človek, ktorý bude dlho sporiť, by mal investovať tak, že s cieľom vyššieho výnosu bude znášať väčšie riziko. Naopak, v prípade starších ľudí je potrebné, aby bolo riziko investícií čo najnižšie.
Máte už skúsenosti s vyplácaním dôchodkov z druhého piliera?
-- Nie, ostáva nám ešte sedem rokov. Musím však priznať, že na tom, ako by systém vyplácania dôchodkov mal v budúcnosti fungovať, ešte len pracujeme. Na túto tému diskutujeme s kolegami a snažíme sa nájsť najlepšie možné riešenie.
Naše ministerstvo práce sa snaží presvedčiť starších ľudí, že sa im sporenie v druhom pilieri neoplatí a mali by sa vrátiť do prvého piliera. Máte rovnaké skúsenosti s vašou vládou?
-- Áno. Po dlhom fungovaní druhého piliera sme zaznamenali výrazný nárast sporiteľov vďaka značnej aktivite sprostredkovateľov sporenia. Mnoho ľudí, ktorí sa vtedy zapojili do kapitalizačného piliera, pritom malo 60 a viac rokov. Vtedy prišla regulácia vlády, ktorá umožnila týmto ľuďom výstup z druhého piliera a návrat do priebežného piliera do pevne stanoveného termínu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 15:34