StoryEditor

Rok 2055. Slovensko je v kríze

14.05.2007, 00:00

Slovákov bude v najbližších desaťročiach stále menej, tvrdia prieskumy demografického vývoja. Do roku 2050 nás má ubudnúť až 12 percent. Nie sme v tom však sami - podobnej hrozby sa obávajú dôchodkové systémy na celom svete.
Zatiaľ je to dobré
Celkový počet obyvateľov klesne zo súčasných 5,4 milióna na približne 4,7 milióna. Súčasne sa bude meniť aj pomer obyvateľov v produktívnom veku, čiže v kategórii 15 až 64 rokov, a poproduktívnom veku, teda 64 rokov a viac.
Čerstvé prieskumy hovoria, že z pohľadu pomeru produktívneho a poproduktívneho obyvateľstva, patrí Slovensku v rebríčku 55 krajín sveta lichotivé, štvrté miesto. Sme teda štvrtou krajinou na svete s najvyšším počtom produktívnych ľudí na jedného dôchodcu. Stúpať nahor však v tomto rebríčku isto nebudeme. Naše silné populačné ročníky 1960 až 1985 budú postupne dosahovať dôchodkový vek.
Negatívny vývoj zaznamenávame aj v prírastku obyvateľstva a pôrodnosti. Jej pokles pod reprodukčnú úroveň je dlhodobo pozorovaným javom v celej Európe. Vláda by sa svojou populačnou či migračnou politikou mala v budúcnosti pokúsiť o zmenu štruktúry populácie.
Dvaja na dôchodcu
Predpokladaným vrcholom demografickej krízy má byť podľa súčasných odhadov rok 2055. V tomto roku budú na jedného dôchodcu pripadať iba dvaja ľudia v produktívnom veku.
Očakáva sa aj nárast priemernej dĺžky života u mužov o osem a u žien o 5,8 roka. Samotný fakt, že budeme dlhšie žiť, by nemusel byť problém. Z pohľadu dôchodkového systému by sme však museli aj dlhšie pracovať. Namiesto toho sa však predĺži čas strávený na dôchodku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:27