StoryEditor

Silná koruna už zlacnila autá z dovozu

15.01.2006, 23:00
Zhodnocovanie slovenskej koruny zlacňuje dovážané tovary. Prejavilo sa to už na cenách automobilov. Na pokles cien elektroniky, zahraničných dovoleniek či potravín si však ešte budeme musieť počkať.

Zhodnocovanie slovenskej koruny zlacňuje dovážané tovary. Prejavilo sa to už na cenách automobilov. Na pokles cien elektroniky, zahraničných dovoleniek či potravín si však ešte budeme musieť počkať.

Ceny dovážaných áut sa počítajú podľa aktuálneho kurzu. "Takže aj súčasné zhodnotenie koruny je už premietnuté v cenách," vysvetlila Marta Kučerová zo spoločnosti Porsche Slovakia. "Naše ceny sa každodenne upravujú na základe výmenného kurzu," potvrdzuje aj Ivan Majda zo spoločnosti Motor-Car Wiesenthal. Silná koruna by tak mohla zvýšiť predaj áut. Ten bol už vlani najvyšší za posledné tri roky. Podľa policajných štatistík sa v roku 2005 na Slovensku zaregistrovalo 71 296 nových osobných a malých nákladných automobilov, čo je oproti roku 2004 o 5,4 percenta viac.
Elektronika zareaguje neskôr
Na aktuálny kurz zatiaľ nereagovali dovozcovia elektroniky. "Cenotvorba je v rukách hlavných dodávateľov. Zatiaľ sme však nedostali avízo ohľadne znižovania cien," povedala PR manažérka elektrodomu Nay Tatiana Onderková.
Podľa analytika prieskumnej agentúry Zoom In Miroslava Segeta bude spotrebný trh na posilnenie meny reagovať veľmi opatrne. Dovozcovia si počkajú, či sa výmenný kurz ustáli na súčasnej úrovni a ceny sa preto znížia až s časovým odstupom. Platí to aj o potravinách, ktoré sa zväčša nakupujú s predstihom na sklad. "Závisí to od dĺžky obchodných kontraktov," hovorí analytička Slovenskej sporiteľne Mária Fehérová. Ceny dovezených potravín môžu podľa nej reagovať na výraznejšie posilnenie koruny zhruba po troch mesiacoch, podľa Segeta by to mohlo byť ešte skôr. "Pokiaľ bude domáca mena aj naďalej na takej silnej úrovni, mohli by zlacnieť do mesiaca," tvrdí.
Dovolenky zlacnejú až o rok
Na ďalší vývoj čakajú aj cestovné kancelárie. Zlacnenie dovoleniek však nesľubujú. "Cestovky s podobným vývojom kalkulovali pri zostavovaní katalógov. Niektoré počítali ešte s oveľa silnejším kurzom koruny," povedal prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií Róbert Kolman. Ceny sa nebudú meniť, keďže väčšina cestovných kancelárií si kontrahuje svoje zájazdy už koncom roka v októbri alebo v novembri. Podľa Kolmana by však mohli, hoci mierne, zlacnieť iba last minute zájazdy. "Keďže dopyt po dovolenkách na poslednú chvíľu výrazne prevyšuje ponuku, zníženie cien bude len minimálne," odhaduje. Silnejšia koruna sa podľa neho prejaví až na cenách budúcoročných zahraničných zájazdov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 17:14