StoryEditor

Zmeny iba na papieri

13.06.2007, 00:00
"Je spravodlivé a správne, aby naši dôchodcovia, ktorí desaťročia poctivo platili dane a tvorili hodnoty, boli dnes vystavení životným podmienkam na hranici ľudskej dôstojnosti?"

Touto otázkou oslovila pred rokom strana Smer-SD vo svojom volebnom programe svojich potenciálnych voličov. Súčasne si na ňu aj sama odpovedala. Bolo ňou jednoznačné nie. V kapitole, venovanej dôchodkovej reforme, sa zaviazala nastaviť systém sociálneho poistenia tak, aby bol transparentný, trvalo finančne udržateľný, sociálne spravodlivý a garantoval primerané dôchodky.
Vek odchodu do dôchodku sa síce meniť asi nebude, jeho podmienky, aspoň pokiaľ ide o ten predčasný, však možno áno. Otázne je aj to, či budú prípadné zmeny valorizácie dôchodkov na úkor poistencov alebo nie. Otázok, súvisiacich so systémom sociálneho poistenia, je však viac.
Druhý pilier
Prvým reformným pokusom novej vlády, ktorý okamžite vyvolal búrlivé diskusie všetkých zúčastnených strán, bola snaha siahnuť na výšku odvodov do Sociálnej poisťovne a dôchodkových fondov. Aktuálne odvodové percentá (9 percent prvý pilier a 9 druhý pilier) vláde nevyhovovali a hovorilo sa o úprave v neprospech kapitalizačného piliera (12 percent Sociálna poisťovňa a 6 percent fondy). Zmeny v penzijnom systéme stále ešte čakajú na zverejnenie obsahu novej analýzy ministerstva práce. Výška odvodov sa zrejme meniť nebude, druhý pilier však asi celkom bez zmien neostane. Vláda Smeru uvažuje napríklad o zdobrovoľnení vstupu a výstupu zo systému sporenia na súkromných účtoch, takisto aj nad zmenami v minimálnej lehote dĺžky sporenia.
Valorizácia dôchodkov
Princíp valorizácie dôchodkov je založený v rovnakej miere na inflácii a percentuálnom raste priemerných miezd. Valorizačné percento je výsledkom súčtu ich polovičných hodnôt. Ministerstvo práce však uvažuje o zmene tohto pomeru na 80 ku 20 percentám v prospech inflácie, prípadne naopak. Vyhrať by mal ten variant, ktorý bude úspornejší. Výsledkom by bola nižšia východisková percentuálna sadzba dôchodkov, a tým aj ich pomalší rast. "Išlo by len o krátkodobé opatrenie. Týka sa riešenia deficitu Sociálnej poisťovne v roku 2008. V prípade, že by sa ešte zakázal aj súbeh dôchodku a mzdy, o čom sa tiež uvažuje, tak by bola úspora podstatne vyššia," hovorí ekonomický poradca premiéra Peter Staněk.
Deficit Sociálnej poisťovne bude pritom jedným z najvážnejších problémov tejto vlády. Už v krátkom čase ho totiž prestanú pokrývať zdroje, získané z privatizácie SPP. Týmto opatrením by však Sociálna poisťovňa ušetrila ročne len okolo miliardy korún. Z pohľadu celkovej výšky nákladov na starobné dôchodky ide len o malú sumu. Sociálna poisťovňa síce vlani skončila hospodárenie v pluse takmer 15 miliárd korún, ale pomohli jej príjmy z dôchodkového účtu, ktorý bol zriadený na pokrývanie deficitu spôsobeného dôchodkovou reformou. Tieto zdroje by sa mali vyčerpať už v roku 2009, a preto je potrebné nájsť riešenia. Staněk uvažoval aj o predĺžení veku odchodu do dôchodku, premiér Robert Fico to však rezolútne odmietol, keďže tento krok by nebol v súlade s programovým vyhlásením vlády.
Nízke a vysoké dôchodky
Valorizácia zvyšuje rovnako všetky dôchodky. "Pri vysokých dôchodkoch tvorí asi v tretine prípadov najväčšiu časť ich zvýšenia zápočet nadpracovaných rokov. Máme vyše 300-tisíc dôchodkov, ktoré sú nižšie ako 4 500 korún. Tie by bolo treba upraviť štandardne tak, aby títo ľudia už nemuseli žiadať o sociálne dávky," hovorí Staněk. Za jeden z najväčších problémov považuje aj použitie princípu univerzality. Znamená to, že by nemali platiť zvláštne kritériá pre armádu, silové zložky a podobne, ale pre všetkých dôchodcov by mal platiť rovnaký systém. Pre tieto zložky by však úprava v tomto zmysle určite znamenala pokles výšky ich súčasných dôchodkov.
Dôchodok a mzda
Zákaz súbehu poberania dôchodku a mzdy je ďalším z uvažovaných opatrení tejto vlády. Chce ho upraviť v tom, že poberatelia do výšky priemerného dôchodku by nemali žiadne obmedzenie, ostatní by pracovať nemohli. Ako mnoho ostatných vecí, ani v tomto prípade nie je isté, či k tejto zmene dôjde. Faktom je, že toto opatrenie by zrejme dôchodcovia neuvítali. Pre niektorých by koniec možnosti si popri dôchodku aj privyrobiť znamenal aj skutočné, nie malé zníženie ich reálneho mesačného príjmu.
Zatiaľ po starom
Všetky dôchodky na Slovensku sa od 1. júla zvýšia o 6,25 percenta mesačnej sumy dôchodku, na ktorú má poistenec nárok ku dňu, od ktorého sa dôchodok zvyšuje. Navyšovanie oznámila včera Sociálna poisťovňa. Valorizácia sa bude týkať starobných dôchodkov, predčasných starobných dôchodkov, vdovského, vdoveckého, sirotských, invalidných a sociálnych dôchodkov. Priznané zvýšené dôchodky budú prvý raz vyplatené už v júlovom výplatnom termíne. Súčasne sa vyplatí doplatok zvýšenia dôchodku od 1. júla do posledného dňa pred výplatným termínom v júli 2007. Určené percento vyplýva z aktuálne platného zákona o sociálnom poistení.
Analýza
Výsledky analýzy ministerstva práce majú priamu nadväznosť na všetky pripravované zmeny v sociálnom systéme, ktoré chce súčasná vláda uskutočniť. Jej presný obsah ostáva verejnosti neznámy aj po včerajšku, keď ministerstvo práce oznámilo, že práce na nej sú ukončené.
"Je to dôkaz toho, že samo ministerstvo nevie, čo má robiť. Potrebuje sa poistiť právnou analýzou," reagoval splnomocnenec OZ Sporiteľ a exminister práce Ľudovít Kaník. Projekt analýzy bol financovaný z úveru Svetovej banky. Celkové náklady boli vyše 1,7 milióna korún. Závery tejto analýzy budú v priebehu budúceho týždňa zverejnené na internetovej stránke ministerstva.
Podľa generálneho riaditeľa sekcie sociálneho poistenia a dôchodkového sporenia, Igora Liptáka, právnici nenašli zásadné riziká v prístupe k možnostiam uvažovaných zmien v sociálnom systéme. Východiská pre úpravy zákonov, ako informovala ministerka práce Viera Tomanová, budú však predmetom ďalších odborných diskusií a pripomienkového konania. "Môžeme hovoriť o mnohých otázkach. Je to napríklad zvýšenie minimálnej doby sporenia z 10 na 15 rokov, určitým spôsobom chceme inovovať podmienky odchodu do predčasného dôchodku, uvažujeme o zmene valorizačného mechanizmu, zdobrovoľnení nielen výstupu, ale aj vstupu do druhého kapitalizačného piliera. Možností je viac a je zatiaľ predčasné o tom konkrétne hovoriť," povedala pre HN ministerka. Podľa Kaníka však všetko smeruje k tomu, vytvoriť priestor pre možnú zmenu percenta odvodov do druhého a prvého piliera. "Aj keď bolo už povedané, že odvody sa meniť nebudú, konštatovanie, že je to právne možné, smeruje podľa nás k niečomu takému," dodal.

Čo sľubovala vláda
- Vláda zachová doterajšiu štruktúru dôchodkov. Tento systém zostane aj naďalej plne garantovaný štátom.
- Vláda zreformuje systém dôchodkového poistenia. Po dôkladnej analýze prijme nevyhnutné opatrenia na stabilizáciu financovania prvého piliera sociálneho poistenia.
- Vláda odmieta riešiť súčasné problémy vo financovaní systému sociálneho poistenia predĺžením veku odchodu do dôchodku. Riešenie finančnej situácie v Sociálnej poisťovni nie je možné urobiť na úkor poistencov a poberateľov dávok.

Zmeny v dôchodkoch
Z dôchodkov priznaných pred 1. januárom 2007 sa v roku 2007 zvyšuje:
- starobný
- predčasný starobný
- invalidný
- vdovský a vdovecký
- sirotský
- sociálny
Nezvyšujú sa
- vdovský, vdovecký a sirotský dôchodok, ak boli vymerané zo starobného, predčasného starobného alebo invalidného dôchodku už zvýšeného o 6,25 percenta mesačnej sumy dôchodku
- dôchodok manželky
- zvýšenie dôchodku pre bezvládnosť
Zdroj: Sociálna poisťovňa

01 - Modified: 2003-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Budú mať školy predčasné prázdniny? 02 - Modified: 2003-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Privatizačná diplomacia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 18:29