StoryEditor

Firmy chcú dve miliardy

18.02.2007, 23:00
Nároky siedmich firiem, ktoré žalujú štát kvôli zvýšeniu cien energií v roku 2003, určite neprevýšia dve miliardy. Potvrdil to šéf Železiarní Podbrezová a predseda Klubu 500 Vladimír Soták.
V článku je tabuľka

Nároky siedmich firiem, ktoré žalujú štát kvôli zvýšeniu cien energií v roku 2003, určite neprevýšia dve miliardy. Potvrdil to šéf Železiarní Podbrezová a predseda Klubu 500 Vladimír Soták. To, že by firmy požadovali vyše 17 miliárd odškodného a prípadné mimosúdne vyrovnanie by malo stáť štát takmer tri miliardy Soták poprel. Týmito číslami argumentovala pri schvaľovaní nového regulačného zákona opozícia.
Presné číslo Soták neuviedol, určia ho vraj prebiehajúce súdne konania. "Len čo bude presná suma, budeme o nej informovať," dodal.
Princíp
O sume 2,7 miliardy v prípade mimosúdneho vyrovnania informovali minulý týždeň aj HN. List s touto sumou totiž ešte vlani poslal obhajca siedmich žalujúcich firiem Lubomír Fogaš ministrovi hospodárstva Ľubomírovi Jahnátkovi.
Podľa Sotáka zástupcom siedmich firiem, ktorých členovia sú členmi Klubu 500, nejde o peniaze, ale o princíp. Podnikatelia nesúhlasia s tým, že štát môže porušovať zákony. "Stačilo, aby si pán Dzurinda v tom čase na nás našiel čas a dnes tu spory vôbec nemuseli byť," hovorí Soták.
Za energie do väzenia
Podnikatelia z klubu tvrdia, že regulačný úrad im zvýšením cien energií sťažil situáciu na trhu. Niektorí sa vraj dokonca kvôli zvyšovaniu cien dostali aj do väzenia. "Mali sme obrovské problémy s cash flow. Nikomu neprajem, aby bol 13 mesiacov v kolúznej väzbe len preto, že si niekto zmyslel, že nám zoberie majetok," hovorí Andrej Kollár z Nováckych chemických závodov. Podrobnosti však neprezradil.
No ako pripustil, veľkopodnikateľský klub vznikol práve na základe rozhodnutí regulátora o cenách energií. "Klub 500 vznikol na základe problémov z roku 2002."
Úrad úspech firiem nečaká
Regulačný úrad stanovil počas roka 2002 ceny plynu a elektriny na rok 2003. Tie stúpli asi o 30 percent na trhovú hodnotu, pričom sa odstránili dotácie. Nebola však vydaná vyhláška, ktorá mala stanovovať metodiku tvorby cien.
Ako však tvrdí hovorca regulačného úradu Miroslav Lupták, predpis bol pripravený, len ho nevydali kvôli problémom v legislatíve. "Dostali sme negatívne stanoviská z ministerstva financií aj vnútra, že sekundárnou legislatívou nemôžeme upravovať primárnu legislatívu," povedal Lupták.
Podnikatelia z Klubu 500 sa obrátili na Ústavný súd kvôli porušeniu ich ústavného práva podnikať. Ten im dal vlani za pravdu. Od procesov na všeobecných súdoch si sľubujú miliardy, súčasné vedenie regulačného úradu však ich úspech nepredpokladá. "Sme pripravení na čokoľvek," pripustil Soták možnosť mimosúdneho vyrovnania.

Firmy žiadajúce odškodnenie
Železiarne Podbrezová Firme šéfuje predseda Klubu 500 Vladimír Soták
Duslo Šaľa Najväčší slovenský odberateľ plynu
SHP Harmanec Papierne člena klubu Milana Fiľa
SMZ Jelšava Najväčšia magnezitka na Slovensku
Slovmag Lubeník Druhá najväčšia slovenská magnezitka
NCHZ Nováky Chemické závody, tiež majú blízko ku klubu
SPS Ružomberok Už zanikla. V dozornej rade sedí Fiľo

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 18:55