StoryEditor

Pritiekli investície za takmer 60 miliárd

29.03.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

Prílev priamych zahraničných investícií na Slovensko dosiahol v minulom roku spolu 57,7 miliardy korún, čo je medziročne 2,5-násobne viac. Pod tento výsledok sa podpísala podniková sféra, ktorá vlani zaznamenala prílev investícií na úrovni 58,2 miliardy korún. Naopak, banková sféra vykázala pokles objemu investícií o 456 miliónov korún. Vyplýva to z informácií zverejnených Národnou bankou Slovenska.
Najväčším investorom na Slovensku bolo vlani Taliansko s investíciami za 31,7 miliardy korún. Koncom apríla minulého roka totiž taliansky Enel vstúpil do Slovenských elektrární ako 66-percentný akcionár. Za väčšinový balík akcií pritom zaplatil 839 miliónov eur. Druhým najväčším investorom na Slovensku bolo vlani Rakúsko s investíciami vo výške takmer osem miliárd korún, tretím Kórejská republika s objemom 7,9 miliardy korún. Z územného hľadiska sa počas minulého roka najviac preinvestovalo v Bratislavskom kraji.
Odlev priamych zahraničných investícií zo Slovenska dosiahol v minulom roku spolu 9,5 miliardy korún. Najviac, 7,14 miliardy korún, z toho smerovalo do Luxemburska.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:00