StoryEditor

Anketa HN: Čo bude znamenať nový Zákonník práce pre firmy?

08.02.2007, 23:00

Zákonník práce má radikálne obmedziť počet živnostníkov. Čo to bude znamenať pre firmy, ktoré živnostníkov "zamestnávajú"?

Martin Hošták

Tajomník Republikovej únie zamestnávateľov
Veľmi sa sťaží situácia firiem predovšetkým v tých odvetviach, ktoré sú charakteristické sezónnou prácou, teda v poľnohospodárstve či stavebníctve. Zamestnávateľ nebude môcť efektívne riadiť ľudské zdroje, čím sa zvýšia jeho náklady. V sezónnych odvetviach totiž nepotrebuje držať zamestnanca, keď práca nie je.
Ak mu napriek tomu nanútime držať zamestnanca po celý rok, môže mu to spôsobiť vážne problémy, dokonca môže aj ukončiť svoju činnosť. Budú sa hľadať kľučky, ako to obísť, a môže sa rozvíjať čierny trh práce. A preto s navrhovanou novelou Zákonníka práce nesúhlasíme.

Vladimír Sirotka

Prezident Slovenskej asociácie malých podnikov
Zákonník práce bude v tomto smere v prvom rade kontraproduktívny s inými zákonmi. Ak sa totiž nezmení aj živnostenský zákon, tak je veľmi ťažko vykonateľný. Ak živnostenský zákon hovorí, že remeselná živnosť je murár či vodoinštalatér, tak malá stavebná či iná remeselná firma, ktorá tieto práce vykonáva ako sezónne, predsa na to nemôže zamestnať niekoho v závislej činnosti. Dajme tomu, že táto firma robí prestavbu bytov alebo garáží, čo sa robí v lete, respektíve osem mesiacov v roku. Návrh novely Zákonníka práce hovorí, že keď sa to zadá na určitý čas, nemožno to opakovať. Tak urobím dohodu o pracovnej činnosti, no vlastne nemôžem, lebo tú sme zrušili. Tak to zadám živnostníkovi, no ani to vlastne nemôžem. Tak čo taká firma môže? Veď je to, s prepáčením, hlúposť. Je doslova protiústavné, aby sme niekoho takto obmedzovali. Živnostníci sa musia dávať dokopy. Murár živnosť vlastne ani nemôže uplatňovať sám. Je hlúposť, aby vám doma postavil múr, vy prídete k nemu a poviete: "Postavte mi tu múr, ja si ho odnesiem domov a dám si ho do bytu, aby som urobil jadro." On sa musí spojiť s niekým, aby to jadro spolu prestavali. A my im teraz hovoríme, že sa musia navzájom zamestnať? Veď porušujeme ich právo uplatniť si živnosť.

Juraj Valachy

Analytik Tatra banky
Jeden z aspektov je, že sa sťaží najímanie pracovníkov do firiem. Najmä v stavebníctve, ktoré je projektovo zamerané, súvisela živnosť najmä s flexibilitou, ktorá sa teraz stratí. Externé organizácie totiž určite robia stavebné činnosti efektívnejšie a teraz sa tomu zamedzí. Živnostník, napríklad elektrikár, mohol doteraz pracovať pre viaceré firmy, ktoré mu zadávali rôzne zákazky, no teraz bude musieť jedna firma držať tohto elektrikára v zamestnaneckom pomere umelo a hlavne za nízku mzdu. Poškodí to každopádne zamestnanca, pretože buď nebude mať prácu vôbec, čo doteraz mohol mať aspoň na živnosť, alebo ho firma bude umelo živiť za nízky plat, ktorý v podstate rozdelí na celý rok namiesto toho, aby mu dala vyšší plat za kratší čas. Zamedzením práce na živnosť sa v konečnom dôsledku určite znepružní trh práce.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 00:55