StoryEditor

Slovensko môže dobehnúť úniu o 25 rokov

06.10.2006, 00:00
Slovensko by mohlo dobehnúť životnú úroveň súčasnej európskej dvadsaťpäťky o 25 rokov. Podľa scenára ministerstva financií by sa HDP na obyvateľa meraný paritou kúpnej sily mohol vyrovnať EÚ v roku 2030.

Slovensko by mohlo dobehnúť životnú úroveň súčasnej európskej dvadsaťpäťky o 25 rokov. Podľa scenára ministerstva financií, ktorý ho označilo za reálny, by sa hrubý domáci produkt na obyvateľa meraný paritou kúpnej sily mohol vyrovnať EÚ v roku 2030. Tempo približovania sa Európe bude podľa analýzy závisieť od viacerých vnútorných aj vonkajších faktorov.
"Odhad ministerstva financií je reálny," tvrdí analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. Podľa Roberta Pregu z Tatra banky je takýto scenár dobehnutia Európy do roku 2030 skôr odhadom potenciálu slovenskej ekonomiky. "Dá sa predpokladať, ak všetko pôjde podľa očakávaní. V dlhodobom horizonte sa však vždy udeje niečo, čo sa objektívne nedá predvídať," tvrdí Prega.
Už nie sme medzi chudobnými
Slovensko sa podľa ministerstva už z kategórie nízkopríjmových krajín posunulo do skupiny štátov s nižšími strednými príjmami. A to spolu s ďalšími spoločne pristupujúcimi krajinami. Dvadsaťpäť rokov na dobehnutie západnej Európy sa však Pregovi nezdá veľa. "Je to optimistický variant, keďže Slovensko sa nikdy nerovnalo západným ekonomikám. Na druhej strane sa napríklad Írsku za kratšie obdobie podarilo dostať na úroveň vyššiu ako je priemer EÚ," pripomína.
Postupne spomalíme
Slovenská ekonomika by mala v najbližších rokoch naďalej napredovať rýchlejším tempom ako únia. Na tento rok ministerstvo upravilo reálny rast hrubého domáceho produktu na 6,6 percenta. Budúci rok by sa mal zrýchliť na 7,1 percenta. V ďalších rokoch by si malo Slovensko podľa štátneho tajomníka ministerstva financií Františka Palka zabezpečiť stabilný rast.
Ďalšie predpoklady ministerstva hovoria, že hospodársky rast by sa mohol od roka 2013 pohybovať na úrovni štyroch percent a od roka 2025 očakáva postupné zníženie rastu na 3,5 percenta. "Reálne dovidíme na päť až desať rokov. Ak sa nestane nič nepredvídané, tak je úplne reálne, aby približovanie pokračovalo," tvrdí Prega. Ako však pripomína, s každým znížením rozdielov medzi Slovenskom a EÚ sa bude znižovať aj rozdiel v raste produktivity, HDP či vo výnose z investovaného kapitálu. Celkové zblíženie rastu HDP by sa malo európskemu podľa ministerstva priblížiť okolo roku 2050.
Čechov asi nedobehneme
Napriek rýchlejšiemu napredovaniu Slovenska by mala byť česká ekonomika stále o krok ďalej. "Aj keby bol rast slovenskej ekonomiky vyšší o jeden percentuálny bod ako rast českej, tak je približovanie Slovenska k úrovni EÚ 25 rovnaké alebo dokonca mierne pomalšie," píše sa v správe ministerstva.
Keďže je slovenská ekonomika slabšia, aj keď je jej rast o niečo rýchlejší, zvýši objem HDP menej ako pomalší rast silnejšej českej ekonomiky. "S týmto problémom sa nedá v podstate nič robiť, len zabezpečiť čo najvyšší udržateľný rast, ktorý dostane krajinu na vyššie úrovne, na ktorých je už konvergencia rýchlejšia," vysvetľuje ministerstvo. Možnými rizikami približovania sa slovenskej ekonomiky k vyspelým môže byť splnenie všetkých požadovaných podmienok na prijatie eura budúci rok a v skutočnej pripravenosti ekonomiky. "Po vstupe do eurozóny by bolo Slovensko stabilnejšie, obzvlášť vtedy, keď sa ostatné krajiny V4 od vstupu vzďaľujú. Bolo by to dôležité pre strategické investície, ktoré zostanú dôležitým faktorom dobiehania," myslí si Prega. Z dlhodobého hľadiska budú dôležité kvalifikovanosť a vzdelanie, flexibilita ekonomiky, ľudí a ich schopnosť reagovať na možné zmeny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 18:11