StoryEditor

Škody budú rovnaké ako úspory

20.09.2006, 00:00
Exminister financií Ivan Mikloš v rozhovore pre HN

Keby ste vy boli teraz ministrom financií a potrebovali by ste zohnať 18 miliárd korún. Kde by ste ich hľadali?
-- Ja by som predovšetkým nebol a nemohol byť ministrom financií vo vláde pána Fica, lebo pod také programové vyhlásenie, aké schválili, by som sa nemohol podpísať. Už v parlamente som povedal, že nezávidím ministrovi financií, lebo má neriešiteľnú úlohu: naplniť sľuby a zároveň vstúpiť do eurozóny v roku 2009. To sa jednoducho nedá. Najlepší dôkaz toho je, že zúfalo škrtajú, kde sa dá. Odobratie dvoch percent neziskovým organizáciám, zníženie paušálnych výdavkov remeselníkom či zrušenie možnosti odpočítať si 12-tisíc korún na doplnkové dôchodkové sporenie. To sú typické príklady, že sa podnikajú až zúfalé kroky, aby sa niečo naškrabalo.
Tieto veci však pokryjú iba výpadok kvôli zníženej sadzbe DPH na lieky...
-- Presne tak. Ak vôbec dôjde k poklesu cien liekov, budú v rozpočte chýbať prostriedky práve na programy pre odkázaných.
Keď vám v roku 2003 chýbali prostriedky v štátnom rozpočte, zvýšili ste spotrebné dane na pohonné látky. Považujete toto za dobré riešenie?
-- Zvýšením daní, samozrejme, štát peniaze získať môže. Ale potom pôjde proti sľubom aj proti záujmom zdravého ekonomického vývoja. Môže prostriedky získať buď zvýšením príjmov, alebo znížením výdavkov.
Myslíte si, že má šancu dostať peniaze z efektívnejšieho verejného obstarávania a viazania pätiny výdavkov rezortov?
-- Je to absolútny nezmysel a mýtus. A navyše už len tie necelé štyri miliardy, ktoré ušetrili viazaním v tomto roku, obávam sa, že prinesú škody, ktoré budú minimálne také ako ušetrené peniaze. Pokiaľ viem, zastavili sa mnohé potrebné výdavky na údržbu, čo sa prejaví neskôr vo zvýšených výdavkoch. Prestali sa plniť niektoré záväzky vlády vyplývajúce z platných zmlúv, čo, samozrejme, v mnohých prípadoch skončí podaním žalôb, a potom sa tie peniaze budú musieť zaplatiť navyše s pokutami a s penále, takže aj táto úspora je fiktívna.
Nie je teda možné viazať pätinu výdavkov ministerstiev?
-- To je absolútny nezmysel. Nehovorím, že to nie je možné. Ale úspora, ak bude nejaká, bude krátkodobá a už v ďalšom roku sa to prejaví, naopak, omnoho vyššími výdavkami.
Myslíte si, že 21 miliárd, teda odhad vlády na výdavky vyplývajúce z jej sľubov, bude dosť?
-- Ja som odhadol objem prostriedkov na naplnenie týchto sľubov na 50 až sto miliárd ročne. Ale, samozrejme, že v programovom vyhlásení nie je povedané presne kedy, čo, v akej miere. Oni môžu hrať taktiku, že budú niektoré sľuby odsúvať na koniec volebného obdobia. Ale na naplnenie všetkých sľubov, ktoré sú v programe, by tých 21 miliárd nestačilo.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:11