StoryEditor

Energetické iskrenie medzi Britániou a Francúzskom

24.01.2007, 18:08
Medzi členmi EÚ panujú priam bojovné línie pozícií ohľadom rozdelenia distribučných a výrobných divízií energetických spoločností, ako je napríklad francúzska EDF či nemecký E.ON.

Šetrenie Komisie v európskom elektrickom a plynárskom sektore, ktorého výsledky boli zverejnené 10. januára 2007, odhalili "vážne nedostatky v konkurencii" na liberalizovanom trhu s elektrickou energiou a trhu s plynom, čo viedlo Komisiu k záveru, že v dôsledku tejto situácie trpia spotrebitelia (EurActiv, 11. január 2007).

Existencia veľkých integrovaných energetických skupín, ktoré sa zaoberajú súčasne generovaním energie a jej distribúciou, bola identifikovaná Komisiou ako "hlavná prekážka vstupu nových aktérov na trh a tiež ako hrozba pre bezpečnosť ponuky".

Otázky:
Diplomati EÚ začali formálne diskusie o ďalšej liberalizácii energetického trhu na stretnutí energetickej skupiny Rady 18. januára. Definitívna odpoveď členských štátov v tejto veci sa očakáva pred summitom 8.-9. marca 2007.

V centre diskusií bola otázka rozdelenia veľkých integrovaných spoločností na časti, ktoré sa oddelene zaoberajú výrobou energie a jej distribúciou.

Komisárka pre konkurenciu Neelie Kroesová pri prezentovaní výsledkov šetrenia konkurencie v energetickom sektore 10. januára povedala, že rozbitie výrobných od distribučných aktivít by umožnilo konkurentom ľahší prístup k sieťam, čo by malo v konečnom dôsledku viesť k zníženiu cien (Otvorí externý link v novom okneEurActiv, 11. január 2007).

Čeliac však opozícii zo strany Francúzska a Nemecka, Komisia sa rozhodla zdržať sa predkladania radikálnych opatrení a vyjadrila sa, že na nápravu existujúceho stavu by mohli byť použité dve možnosti:

  • Rozviazanie vlastníctva - pri ktorom by bola výroba energie plne oddelená od distribučných aktivít v sieti
  • Úplná nezávislosť prevádzkovateľa systému - čo znamená, že spoločnosti by mohli naďalej ostať vlastníkmi siete, ale získali by stanovenú cenu za to, že by umožnili jej používanie aj konkurentom

V súčasnosti platná legislatíva EÚ vyžaduje len to, aby boli manažované infraštruktúra a poskytovanie služieb ako dve právnické osoby a viesť oddelené účty, ale môžu naďalej vlastniť fyzické siete.

Pozície:
Zhruba jedna tretina štátov EÚ-27 zaujalo doposiaľ stanovisko, čo znamená, že otázka nie je zatiaľ rozhodnutá. Objavili sa však jasné bojové línie, oddeľujúce skupiny štátov.

"Veľká Británia, Dánsko a Holandsko sú jasne v ofenzíve" v prospech rozviazania vlastníctva, povedal jeden francúzsky diplomat a dodal, že Belgicko, Portugalsko, Španielsko a Taliansko nie sú proti tejto myšlienke.

Ešte skôr prevzalo Francúzsko líderstvo opačne orientovanej strany sporu. V liste, zaslanom komisárovi pre energetiku Andrisovi Piebalgsovi 10. januára 2007, sa francúzsky štátny tajomník pre priemysel Francois Loos vyjadril, že proces liberalizácie zlyhal pri zabezpečení spotrebiteľmi požadovaných cien a poukázal na to, že ceny elektrickej energie "sa medzi rokmi 2004-2006 viac než zdvojnásobili.

"Ako Komisia, aj my zvažujeme existenciu nefunkčností na trhu," napísal Loos. "Líšime sa však pri identifikovaní príčin a preto aj pri možnostiach nápravy," dodal.

Loos tiež konkrétne povedal, že Francúzsko "nepripisuje tieto dysfunkcie integrovaným energetickým prevádzkovateľom, ani prítomnosti dominujúcich etablovaných prevádzkovateľov" ako EDF či GDF. Loos naopak argumentoval tým, že veľké európske energetické spoločnosti sú "zárukou bezpečných dodávok", pretože sú v silnejšej pozícii rokovať o cenách s hlavnými dodávateľskými krajinami ako Ruskom.

Krajiny, ktoré podporujú Francúzsko v tomto boji, sú napr. ČR, Rakúsko, Maďarsko a podľa francúzskeho diplomata Írsko, Švédsko a Litva majú "výhrady".

Britský diplomat však povedal, že diskusia sa presúva v prospech rozdelenia. "Je tu viac podpory, než sa očakávalo," povedal po stretnutí a poukázal na to, že požiadavka jednomyseľnosti by bola potrebná v Rade, ak by Komisia neskôr prišla s legislatívnym návrhom (na jeho zmenu).

Pretože však normálne platí požiadavka dosiahnuť kvalifikovanú väčšinu, naznačil, že krajiny, ktoré sú proti rozdeleniu spoločností, by sa mohli ocitnúť v menšine a eventuálne byť prehlasované. Britský diplomat poznamenal, že proti rozdeleniu neexistuje "priama veľká opozícia" a "možno sa diskusia posúva".

Medzitým sa zdá, že Nemecko, horlivý oponent rozdelenia, mierne mení svoje stanocisko. V interview vo Financial Times 12. januára povedal minister hospodárstva Michael Glos, že "by nevylučoval žiadnu možnosť" vo veci liberalizácie energie.
Predsedsa Komisie Barroso predniesol jasne svoju pozíciu, keď 10. januára zverejnil balík návrhov, týkajúcich sa energetiky. "Komisia jasne vyhlásila, že jej preferenciou je možnosť rozdelenia vlastníctva, hoci uznáva, že aj ďalšia opcia je možná," povedal.
Tiež však varoval, že "menej ambícií pre rozdelenie bude vyžadovať viac zo strany regulačných orgánov," čo by mohlo rezultovať v užšom dohľade nad veľkými integrovanými energetickými skupinami.

Ďalšie kroky:

  • 15. február 2007: Rada ministrov pre energetiku
  • 19. február: Rada ministrov pre konkurencieschopnosť
  • 20. február: Rada ministrov pre životné prostredie
  • pred marcom: Európsky parlament bude diskutovať o hlasovaní o návrhoch Komisie
  • 5.-6. marec: ministri zahraničných vecí by mali finalizovať diskusiu a dohodnúť sa na akčnom pláne
  • 8.-9. marec: summit Európskej rady

Pôvodný článok

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:49