StoryEditor

Neúspešné investície komplikujú privatizáciu

12.02.2003, 23:00

Uviaznuté náklady z neúspešných investícií Slovenských elektrární komplikujú privatizáciu tohto strategického podniku. Kompetentní sa zatiaľ nedohodli, v akej sume tieto náklady uznajú. Jasné nie je ani to, či budú riešené mimo privatizácie alebo sa ich ťarcha prenesie na investorov.
Podľa Antona Jurisa z poradenskej spoločnosti Nera sa má na riešení uviaznutých nákladov podieľať ministerstvo financií s Úradom pre štátnu pomoc. Nera navrhuje oddeliť vnútorné uviaznuté náklady od vonkajších. Prvé priamo súvisia s prevádzkou elektrární a majú oporu v legislatíve. Tie by sa mali určovať každý rok a kompenzovali by sa zavedením poplatku k cene elektriny. Vonkajšie uviaznuté náklady súvisia s niektorými investíciami a štát by ich mohol pokryť výnosom z privatizácie elektrární. Ďalším možným riešením je dohodnúť sa s investormi, aby náklady prevzali. To však negatívne ovplyvní predajnú cenu akciového podielu. Možno tiež pred privatizáciou poskytnúť elektrárňam štátnu dotáciu na pokrytie tejto položky, alebo ju vyňať z bilancie podniku a riešiť ich podobne ako zlé úvery v bankách.
Poradca ministerstva financií Eirik Svinland je kritickejší, keď skonštatoval, že: "Hlúpe investície nie sú dôvod na uznanie uviaznutých nákladov." Vláda by podľa neho mala v súlade s európskou legislatívou špecifikovať výšku ich kompenzácie. "Až potom možno otvoriť trh s elektrinou a poskytnúť elektrárňam štátnu pomoc. Treba to však vyriešiť do termínu vstupu Slovenska do EÚ, preto sa treba ponáhľať a manažment elektrární by pri tom mal spolupracovať," povedal. Uznať podľa neho možno len náklady, ktoré vznikli do februára 1997, keď EÚ prijala direktívu o otváraní trhu s elektrinou. "Možno akceptovať termín koniec roka 1999, keď Slovensko dostalo prísľub o začatí rokovaní o začlenení do EÚ. Preto medzi uviaznuté náklady nemožno zahrnúť spaľovanie domáceho hnedého uhlia v elektrárňach po tomto termíne," povedal. Vyslovil sa za zohľadnenie investícií do výstavby prvých dvoch blokov Mochoviec, lebo v Európe môžu časom výrobné náklady na elektrinu klesnúť. Investície do 3. a 4. bloku však možno uznať, len ak sa tento projekt formálne ukončí.
Elektrárne vlani vyčíslili uviaznuté náklady na vyše 44 miliárd korún, podľa auditu spoločnosti Arthur Andersen po tom, čo ministerstvo zamietlo analýzu z dielne samotných elektrární. Ministerstvo nesúhlasí s položkou, ktorá má byť spojená s nákladmi na sociálnu ťažbu hnedého uhlia ako aj náklady na rekonštrukciu jadrovej elektrárne v Bohuniciach V1 po roku 2000.
Uviaznuté náklady Slovenských elektrární v mil. Sk

Blok 3. a 4. elektrárne Mochovce 19 001
Majetok V1 k roku (2006 a 2008) 3 413
Odsírenie konvenčných blokov 13 991
Spaľovanie hnedého uhlia zo SR 5 703
Hydroelektráreň Gabčíkovo 2 056

Spolu 44 164
Zdroj: SE

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. september 2024 13:47