StoryEditor

SMK proti obmedzeniu veľkých hráčov

06.10.2005, 00:00
Maďarská koalícia zablokovala vo vláde materiál, ktorý by umožnil Protimonopolnému úradu rozčleniť firmu, ak opakovane zneužila dominantné postavenie.

Maďarská koalícia zablokovala vo vláde materiál, ktorý by umožnil Protimonopolnému úradu rozčleniť firmu, ak opakovane zneužila dominantné postavenie. "Bolo uplatnené politické veto. Znamená to, že sa s tým bude zaoberať Koaličná rada a tá prijme stanovisko," informoval jeho predkladateľ, minister práce a sociálnych vecí Ľudovít Kaník. "Nie sme zásadne proti, ale je to citlivá otázka. Hľadáme priestor pre dohodu," vysvetlil pre HN postoj SMK člen jej republikového predstavenstva Pál Farkas.
Kaník sa netají tým, že išlo o opatrenie, ktoré by mohlo postihnúť aj Slovnaft. Táto petrolejárska firma dominuje v predaji motorových palív na Slovensku a cenový orgán - ministerstvo financií - na ňu uvalil sankcie. "Odmietame podozrenie z lobingových aktivít," zdôraznila hovorkyňa Slovnaftu Kristína Félová. "Ak by sa prijala legislatíva umožňujúca rozčlenenie, nevnímame to ako hrozbu či riziko pre našu spoločnosť," doplnila.
Podobný postoj si v spojitosti so Slovnaftom vyskúšala maďarská koalícia koncom júna. Vtedy zablokovala na Porade ekonomických ministrov prípravu uznesenia vlády o urýchlení rozdelenia zásobníkov motorových palív medzi štátom a Slovnaftom. Štát chce do nich investovať, aby splnil záväzky vo vytváraní 90-dňových zásob palív.
Podľa Kaníka sa SMK nepáčila úloha pre predsedníčku Protimonopolného úradu Danicu Paroulkovú zmeniť zákon o ochrane hospodárskej súťaže tak, aby úrad mal možnosť uložiť štrukturálne podmienky dominantnému hráčovi, ak opakovane zneužíva dominantné postavenie. Znamená to, že v rámci opätovného konania o zneužívaní dominantného postavenia by mohol úrad nariadiť firme, aby predala časť svojich aktív konkurencii. Tak by sa znížil jej podiel na trhu. Félová upozornila, že Protimonopolný úrad za posledné tri roky v Slovnafte nekonštatoval zneužívanie dominantného postavenia, ani nevedie proti nemu žiadne konanie.
V materiáli je vyslovene uvedené, že sa netýka iba trhu s pohonnými látkami, ale "všetkých oblastí, kde by mohlo dôjsť k zneužitiu dominantného postavenia na trhu". "Je to napísané dosť šalamúnsky, nedá sa z toho prečítať presný zámer," oponuje Farkas.
Podľa ministra hospodárstva Jirka Malchárka by nebolo zlé, ak by takáto zmena súťažného práva bola súčasťou slovenskej legislatívy.

01 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Analyzovali 1,5 milióna nehôd
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:39