StoryEditor

Tretieho operátora čakajú lepšie podmienky

25.01.2006, 23:00
Podmienky na príchod tretieho mobilného operátora sa zlepšili. Od roku 2002, keď sa uskutočnil posledný pokus o udelenie licencií na mobilné siete druhej a tretej generácie, sa totiž odstránili viaceré dôvody jeho krachu. V opačnom prípade by o slovenský trh nemusel nik prejaviť záujem.

Podmienky na príchod tretieho mobilného operátora sa zlepšili. Od roku 2002, keď sa uskutočnil posledný pokus o udelenie licencií na mobilné siete druhej a tretej generácie, sa totiž odstránili viaceré dôvody jeho krachu. V opačnom prípade by o slovenský trh nemusel nik prejaviť záujem.

Došlo k zlepšeniu
Pred troma rokmi žiaden z relevantných uchádzačov záujem o licenciu neprejavil. Získala ju nakoniec firma Profinet.sk, ktorá však nezaplatila a preto o ňu prišla. Hlavné príčiny zlyhania tendra boli podľa odborníkov tri: vysoká cena za licenciu (1,5 miliardy korún), nemožnosť preniesť si číslo od operátora k operátorovi a chýbajúci národný roaming. Vďaka nemu by sa mohol telefonujúci s použitím siete súčasných operátorov dovolať aj tam, kde signál tretieho operátora chýba.
"Situácia sa oproti roku 2002 podstatne zmenila," tvrdí hovorca Telekomunikačného úradu Roman Vavro. Napríklad, prenositeľnosť čísla by mala byť prístupná v prvom štvrťroku 2006. Okrem toho, uchádzači o licenciu v roku 2002 žiadali, aby im existujúci mobilní operátori museli umožniť aj spoločné používanie infraštruktúry vrátane stavieb, priestorov a častí vedení. "Telekomunikačný úrad podľa vtedy platného zákona takéto povinnosti nemohol stanoviť. Dnešná situácia je iná," hovorí Vavro. Úrad totiž určil Orange a T-Mobile ako významné podniky a uložil im viaceré povinnosti, ktorých cieľom je podporiť efektívnu súťaž. Obe firmy síce podali rozklad, úrad však na svojich rozhodnutiach trvá a o konkrétnych povinnostiach definitívne rozhodne jeho predseda, ako správny orgán druhého stupňa.

Využijú aj reguláciu
Okrem príchodu klasickej telekomunikačnej firmy môže konkurenciu na slovenskom trhu zvýšiť aj virtuálny operátor, ktorý by využíval už existujúce siete Orange a T-Mobile. Aby mohol fungovať, nepotrebuje žiadnu novú frekvenciu, ale "iba" dohodu so súčasnými hlavnými hráčmi na trhu.
V Česku chce v priebehu niekoľkých mesiacov začať poskytovať svoje služby spoločnosť Unient Communications (UC). Firma má záujem už v tomto roku pôsobiť aj na Slovensku. "V súčasnosti UC rokuje so všetkými dominantnými hráčmi na slovenskom trhu o podmienkach prepojenia sietí," hovorí marketingová manažérka UC, Gabriela Chlpáčková. Podľa nej spoločnosť preferuje dohodu bez nutnosti zásahov slovenských a európskych regulačných orgánov. Ak však rokovania nedopadnú v najbližšom čase úspešne, je UC pripravené regulačné normy využiť. "V krajinách EÚ pôsobí vyše 200 virtuálnych mobilných operátorov. Nevidíme jediný dôvod, prečo by mal byť podobný typ operátora zákazníkom na Slovensku odopretý," tvrdí Chlupáčková.
Slovak Telecom prebiehajúce rokovania potvrdil s tým, že ich obsah považuje za obchodné tajomstvo. Orange označuje koncept virtuálneho operátora za obchodnú príležitosť pre firmu.

Čo bude rozhodovať o úspechu
- Tretí operátor by mal ponúknuť nižšie ceny, slovenský spotrebiteľ sa rozhoduje predovšetkým podľa nich.
- Dôležitá bude schopnosť osloviť majiteľov predplatených kariet, keďže nie sú viazaní žiadnou zmluvou.
- Čím skôr sa bude dať preniesť telefónne číslo od operátora k operátorovi, tým bude ochota zmeniť ho vyššia.
- Ak sa operátori nedohodnú na prepojení sietí, dôležitá bude rýchlosť zásahu regulačných orgánov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 12:31