StoryEditor

Autodopravcov chcú kúpiť trinásti

29.01.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Záujem o akcie podnikov Slovenskej autobusovej dopravy Humenné, Dunajská Streda, Nitra a Prešov má trinásť firiem. Termín prihlásenia sa do privatizačného tendra vypršal minulý týždeň v piatok. Informovala o tom hovorkyňa Fondu národného majetku Tatjana Lesajová. Podľa podmienok tendra môžu záujemcovia predkladať ponuky do 17. februára.
Doprivatizácii štyroch autodopravcov by nemalo brániť ani rozhodnutie vlády, že ani kabinet, ani FNM nebudú môcť po 31. marci prijímať žiadne privatizačné rozhodnutia. "Akcie týchto podnikov stihne fond predať. Naše predpoklady by sa mali zmeniť len v prípade neočakávaných okolností," povedala Lesajová.
FNM pritom môže vypísať v najbližších dňoch aj tendre na predaj akcií v ďalších siedmich podnikoch SAD. Konkrétne ide o SAD v Liptovskom Mikuláši, Nových Zámkoch, Michalovciach, Prievidzi, Žiline, Trnave a v Košiciach. "Vypísanie tendra však závisí od rozhodnutia ministerstva hospodárstva, až na jeho základe môžeme akcie predávať," zdôraznila Lesajová.
Týchto sedem podnikov pritom patrí do balíka jedenástich spoločností SAD, o predaj ktorých požiadal FNM ministerstvo už dávnejšie. Zatiaľ však dostal rozhodnutie len na štyri z nich, na ktoré už vypísal tender. "Takýto postup pri predaji vyplýva zo zákona. V predávaných balíkoch sú totiž akcie, ktoré boli zahrnuté v privatizačnom projekte a rozhoduje o nich ministerstvo, zároveň však balíky zahŕňajú aj akcie zo zvýšenia základného imania a o nich rozhoduje FNM," vysvetlila Lesajová.
Na zvyšných šesť podnikov SAD v Banskej Bystrici, Bratislave, Trenčíne, Zvolene, Lučenci a v Poprade zatiaľ FNM žiadosť na ministerstvo hospodárstva nepodal. "Preto nepredpokladáme, že by sa predaj mohol stihnúť," uviedla Lesajová. Konečnú informáciu o tom, ktoré podniky sa stihnú predať, však fond poskytne až po koordinácii postupu s rezortom hospodárstva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 21:40