StoryEditor

Stres na úrade vyrieši počítač

11.02.2007, 23:00
Pri podávaní priznania k dani z príjmov má dnes daňovník na výber spomedzi viacerých spôsobov. Ak nechce chodiť na poštu či osobne na daňový úrad, môže si zvoliť elektronickú formu komunikácie s daňovou správou.

Pri podávaní priznania k dani z príjmov má dnes daňovník na výber spomedzi viacerých spôsobov. Ak nechce chodiť na poštu či osobne na daňový úrad, môže si zvoliť elektronickú formu komunikácie s daňovou správou. "Elektronicky môže podať priznanie k dani z príjmov ten daňovník, ktorý má buď zaručený elektronický podpis, alebo má podpísanú dohodu o elektronickej komunikácii s daňovým úradom," vysvetľuje hovorkyňa Daňového riaditeľstva Adriana Plešková.
Malé čísla
Zaručený elektronický podpis, ako plnú náhradu vlastnoručného podpisu, zatiaľ nevyužíva mnoho daňovníkov. "Nevieme, koľko daňovníkov zaručený elektronický podpis má, v komunikácii s daňovou správou ho však používa iba 210 ľudí. Daňové dokumenty podávajú elektronicky za 415 daňových subjektov, z toho je 154 fyzických osôb a 261 právnických osôb," spresňuje Plešková. Ako dodala, ide o malé čísla, ktoré však majú postupne rastúcu tendenciu.
Drahý podpis
Veľký záujem o zabezpečený elektronický podpis neprejavili daňovníci zrejme preto, že nejde o celkom lacnú záležitosť. Na vytvorenie takého podpisu je totiž potrebný jednak kvalifikovaný certifikát, ktorého cena s daňou sa pohybuje okolo 800 korún, ako aj elektronický kľúč, na ktorý si daňovník podpis uloží. Kúpa zariadenia aj s certifikátom tak vyjde spolu na 2 800 až 3 500 korún.
Táto cena je pritom len poplatkom za "úvodnú registráciu", ktorá platí jeden rok. Ak má daňovník aj na ďalšie roky záujem o zaručený elektronický podpis, za jeho obnovu zaplatí každoročne udržiavací poplatok vo výške 900 korún. Akreditáciu od Národného bezpečnostného úradu na vydávanie zaručeného elektronického podpisu majú tri certifikované autority.
Dohoda
Alternatívou pre drahý zaručený elektronický podpis je dohoda o elektronickej komunikácii s daňovým úradom. "Daňovník príde na svoj miestne príslušný daňový register, kde spíše dohodu o podávaní daňových priznaní elektronicky, resp. dohodu o elektronickej forme komunikácie s daňovou správou. Potom už môže podať daňové priznanie elektronicky aj bez zaručeného elektronického podpisu," hovorí Plešková.
Voľba takéhoto spôsobu podania daňového priznania má však jeden háčik. "Najneskôr do piatich pracovných dní treba v tomto prípade poslať daňovému úradu poštou ručne podpísaný krycí list - prvú stranu daňového priznania - a tabuľku s vybranými údajmi z priznania, ktoré sa automaticky vyplnia pri podaní daňového priznania cez internet," uzatvára Plešková.
Budúce možnosti
Nízka miera využívania zaručeného elektronického podpisu pri podávaní daňových priznaní nie je daná len tým, že tento podpis je pre mnohých daňovníkov príliš drahý. Do hry vstupuje aj fakt, že použitie tohto podpisu v komunikácii s ďalšími štátnymi inštitúciami je zatiaľ značne obmedzené.
"Rozšíreniu zaručeného elektronického podpisu by mohlo pomôcť jeho pripravované vydávanie klientom bánk pre bezpečnejšie používanie služieb internet bankingu. Tieto podpisy by boli zároveň použiteľné aj pre komunikáciu s daňovou správou," predpokladá Plešková.

Certifikované autority na Slovensku (cena bez DPH)

Autorita

Kvalifikovaný cetrifikát

Elektronický kľúč

Spolu

CAEVPU 500  

2350 ako balík

PSCA 699 2249

2948 zrátané spolu

DTCA 795 2250

2790 ako balík

CAEVPU –Certifikačná autorita Elektronický výskumný a projektový ústav Nová Dubnica
PSCA – Prvá slovenská certifikačná autorita
DTCA - D. Trust Certifikačná Autorita, a.s.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 16:21