StoryEditor

Prieskum ukazuje, že Slovensko je presiaknuté korupciou. V jednom ukazovateli sme najhorší na svete

25.04.2018, 12:17
Autor:
mahomaho
Pireskum medzi manažérmi ukazuje slovenské firmy vo veľmi negatívnom svetle.

Medzinárodný prieskum spoločnosti EY Global Fraud Survey zameraný na podvody a korupciu ukazuje, že viac ako tretina respondentov z celého sveta považuje podvody a korupciu za riziko pre svoje podnikanie.

V korupcii vidí vysoké riziko pre podnikanie až 54 percent slovenských manažérov. V tejto oblasti sa Slovensko pohybuje na vrchole rebríčka európskych štátov. 

Slováci sú ochotní podplácať 

Ochota podplácať v biznise je na Slovensku jedna z najvyšších na svete. S cieľom získať či udržať kontrakt v období ekonomického poklesu je pripravených podplácať 44 percent slovenských respondentov.

Horší výsledok zaznamenali iba Saudská Arábia (54 percent), Indonézia a Malajzia (46 percent). Celosvetový priemer je 13 percent.

V úplatkoch a darčekoch sme na prvom mieste

Niektorú z foriem neetických praktík (úplatky, drahé darčeky alebo výlety za zábavou) je pripravených využiť až 82 percent slovenských manažérov. Slovensko sa dokonca v tejto kategórii umiestnilo globálne na prvom mieste, a to pred Malajziou (76 percent) a Indonéziou (74 percent). Priemer pre strednú a východnú Európu je pritom iba 40 percent, v západných krajinách dokonca len 29 percent. 

Podpredseda SNS Anton Hrnko v rozhovore pre HN tvrdí, že korupcia sa na Slovensku znížila:

​Až 66 percent slovenských manažérov je ochotných poskytnúť obchodným partnerom zábavu ako nástroj na získanie kontraktu. Je to výrazne vyššie ako celosvetový priemer (21 percent). 

Korupcia v podnikaní je bežne rozšírená 

O tom, že korupcia je v podnikaní bežne rozšírená, je presvedčených 66 percent manažérov zo Slovenska, čo je stále vysoko nad priemerom sledovaných krajín (38 percent). Z krajín strednej a juhovýchodnej Európy sú na tom horšie len Maďarsko (66 percent) a Ukrajina (74 percent). Slovensko sa v tejto kategórii oproti roku 2014 zhoršilo o 10 percentuálnych bodov. 

V otázke, či sa firma stala obeťou závažného podvodu v posledných dvoch rokoch, dosahuje Slovensko prekvapivo dobré výsledky. Evidenciu spáchaného podvodu potvrdili iba 4 percentá slovenských firiem. Napríklad v Belgicku je to 20 percent, v Nemecku a Dánsku 18 percent firiem.

„Nízky počet odhalených podvodov v českých a slovenských firmách nie je dôkazom vyššej integrity. Naopak, ukazuje, že naše firmy stále nevedia podvody správne detekovať. Relatívne malé náklady na zavedenie preventívnych a detekčných mechanizmov môžu neskôr firmám ušetriť veľké prostriedky,“ vysvetľuje Tomáš Kafka, partner oddelenia investigatívnych služieb a riešenia sporov spoločnosti EY pre Českú a Slovenskú republiku.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:12