StoryEditor

Dohoda o najväčšej obchodnej zóne uviazla

22.10.2004, 00:00

Rokovania o vytvorení najväčšej zóny voľného obchodu na svete sa dostali do slepej uličky. Ministri zahraničia a obchodní zástupcovia Európskej únie a juhoamerického bloku Mercosur, v noci na včera totiž opäť nedospeli k dohode. "Obe strany len uviedli problémy, pri ktorých riešení sú ochotné prejaviť určitú flexibilitu," povedal komisár EÚ pre obchod Pascal Lamy pre francúzsku agentúru AFP. Výsledkom schôdzky v Lisabone je však aspoň dohoda, že rozhovory, ktoré sa mali pôvodne ukončiť 31. októbra, budú pokračovať aj po tomto termíne. Ďalšie stretnutie je podľa agentúry Reuters plánované na prvý štvrťrok budúceho roka. Definitívne je tak jasné, že k dohode nedôjde ešte za terajšieho predsedníctva Európskej komisie, keďže tá začne v novom zložení pracovať 1. novembra.
Krajiny Mercosur začali rokovania s EÚ už v roku 1999. Spoločná zóna by výrazne zvýšila obchod medzi obidvoma blokmi a vytvorila trh so 680 miliónmi obyvateľov. Navyše by sa zlepšila pozícia krajín Mercosur pri rokovaniach so Spojenými štátmi americkými o vytvorení Zóny voľného obchodu v Amerikách (FTAA).
Rokovania medzi EÚ a Mercosurom "zaškrípali" už koncom septembra, keď Brazíliu sklamala predložená ponuka únie. Napríklad dovoz hovädzieho mäsa do EÚ by mal podľa predstáv Bruselu dosiahnuť 60-tisíc ton, ale až za viac než 10 rokov. V prvom roku by sa ho malo doviezť len šesťtisíc ton, čo je menej ako prepraví malá obchodná loď. V prípade vybraného tovaru únia požadovala ešte horšie podmienky. V poslednej ponuke navrhla znížiť colné sadzby na priemyselný tovar dovážaný z krajín Mercosur na 65 percent, niektoré kvóty na najcitlivejšie poľnohospodárske produkty však navrhla ponechať. S tým štáty juhoamerického bloku nesúhlasili. Za nedostatočné zároveň označili posledné návrhy Mercosuru predstavitelia únie. Okrem rozporov medzi oboma stranami sú rokovania komplikované aj pre nejednotný postoj tak v rámci EÚ, ako i Mercosuru.
Zoskupenie Mercosur je colnou úniou Brazílie, Argentíny, Uruguaja a Paraguaja. Na trhy EÚ dodáva ročne poľnohospodárske výrobky asi za 12 miliárd eur. Hodnota vzájomnej výmeny tovarov dosahuje ročne približne 46 miliárd dolárov.

Požiadavky zoskupenia Mercosur
-- širšie otvorenie európskeho trhu pre poľnohospodárske produkty
-- radikálnejšie zníženie colných sadzieb na dovoz priemyselného tovaru

Požiadavky Európskej únie
-- zlepšenie prístupu krajín na telekomunikačný trh
-- väčšie sprístupnenie finančného trhu západoeurópskym bankám
-- lepšie podmienky v námornej doprave
-- zrušenie dovozných ciel na 90 percent výrobkov importovaných do krajín Mercosur z EÚ

Prvé výsledky päťročných rokovaní
-- brazílske ministerstvo zahraničných vecí v septembri informovalo, že krajiny Mercosur vyjdú európskej 25 v ústrety tým, že vo vládnych objednávkach uprednostnia ich obchodné spoločnosti
-- v máji EÚ po prvýkrát ponúkla otvorenie svojho trhu pre spracované poľnohospodárske výrobky od kakaa, jogurtov, zmrzliny, až po tabakové výrobky, ako sú napríklad cigary. Súčasťou ponuky boli aj niektoré citlivé produkty s vysokým obsahom cukru. Celkovo bolo na zozname 295 položiek
-- EÚ otvorí trh pre dovoz pohonných látok z poľnohospodárskych surovín

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 12:29