StoryEditor

Vtáčia chrípka sa znova blíži

24.01.2007, 23:00
Slovensko znova môže mať problém s výskytom vtáčej chrípky. V týchto dňoch sa totiž znova objavila v chovoch husí na juhu Maďarska v Csongrádskej župe. Hrozí, že môže preniknúť aj k nám.

Slovensko znova môže mať problém s výskytom vtáčej chrípky. V týchto dňoch sa totiž znova objavila v chovoch husí na juhu Maďarska v Csongrádskej župe. Hrozí, že môže preniknúť aj k nám. "Začneme kontrolovať dovoz živých zvierat z tých oblastí Maďarska, ktoré sú takto postihnuté," informoval včera HN ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Maďarskí veterinári zistili, že husi sú nakazené vírusom H5N1, ktorý je nebezpečný aj pre človeka. Ich testy však ešte musia potvrdiť analýzy v referenčnom laboratóriu Európskej únie vo Veľkej Británii.
Keď sa vlani objavila v oblasti Csongrádskej župy nakazená hydina, preventívne tam podľa Bíreša zabili viac ako milión husí a kačíc. Chovajú ich tam totiž tradičným spôsobom na otvorenom priestranstve, takže zvieratá nie sú chránené pred prípadným nakazením divo žijúcimi vtákmi.
Na Slovensku sa v uplynulom roku zistili len dva prípady vírusom H5N1 infikovaných divých vtákov. V areáli bratislavského Slovnaftu uhynul potápač biely a pri Dunaji neďaleko Gabčíkova sokol sťahovavý. Vlani naši veterinári otestovali približne 2 400 vtákov. Okrem uvedených dvoch prípadov ostatné vtáky neboli nakazené.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:24