TASR
StoryEditor

Kiska ostro vystúpil vo svojom prejave. Kritizoval vládu za ignorovanie kauzy okolo dotácii pre farmárov

23.05.2018, 16:00
Autor:
TASRTASR
Slovenské poľnohospodárstvo sa podľa Kisku dostalo na okraj záujmu politikov a bolo ponechané hŕstke vybraných podnikateľov.

Slovenské poľnohospodárstvo stojí na hrane a je potrebné doň vrátiť právo a poriadok. Vstup do Európskej únie (EÚ) Slovensko nedokázalo využiť na rozvoj tohto sektora, ale uchytili sa tu podvodné praktiky určitých skupín, ktoré nemajú záujem o zveľaďovanie krajiny.

Zdôraznil to v stredu na 29. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Bratislave prezident SR Andrej Kiska.

Hlbší záujem o tento sektor podľa prezidenta prejavili politické špičky až po odhaleniach nadväzujúcich na vraždu investigatívneho novinára a jeho snúbenice.

Prevažne vidiecka krajina

Pripomenul, že Slovensko je prevažne vidiecka krajina a zatiaľ čo v iných odvetviach SR dokázala vstup do Únie využiť na tvorbu pracovných miest, v agrosektore zamestnanosť od roku 2004 spadla na polovicu.

"Od vstupu do Únie natieklo 3,3 miliardy eur v podobe priamych platieb a ďalšie 3 miliardy eur boli určené na rozvoj poľnohospodárstva a vidieka. Výsledok? Produktivita ďalej stagnovala a na vidieku sa stratilo 50 tisíc pracovných miest," skonštatoval Kiska.

Slovenské poľnohospodárstvo sa podľa Kisku dostalo na okraj záujmu politikov a bolo ponechané hŕstke vybraných podnikateľov. "Postupne vychádza najavo, že v poľnohospodárstve sa uchytili podvodné, dokonca mafiánske skupiny," priblížil s tým, že tieto skupiny využívajú chaos vo vlastníctve pozemkov.

Kiska apeloval na starostov

Na slovenský vidiek treba vrátiť právo a poriadok, dodal Kiska. "Úrady nesmú prehliadať vydieračské a nezákonné praktiky," poznamenal prezident, pričom apeloval aj na starostov a primátorov, aby poukazovali na pochybné praktiky.

Rozhodujúcim hráčom je podľa Kisku Slovenský pozemkový fond (SPF). "Je povinnosťou zodpovedného rezortu zaistiť, aby pôda bola rozdelená transparentne a ten prednostný prístup získali podnikatelia so skutočným záujmom o poľnohospodárstvo, a nie o dotácie," podotkol prezident.

Predstavitelia miest a obcí sa v stredu zišli v Bratislave na 29. sneme ZMOS-u. Snem trvá v dňoch 23. – 24. 5., delegáti budú diskutovať aj o prioritách združenia.

01 - Modified: 2024-01-25 18:26:29 - Feat.: - Title: Malé dediny, veľké plány. Starostovia priblížili, ako bojujú s nedostatkom škôlok 02 - Modified: 2023-08-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovensku chýba duša 03 - Modified: 2023-07-09 09:00:00 - Feat.: - Title: Mladý sýrsky utečenec sa zapísal do histórie. Stal sa starostom nemeckého mesta, získal absolútnu väčšinu hlasov 04 - Modified: 2023-07-08 14:03:48 - Feat.: - Title: Mladý sýrsky utečenec sa stal starostom nemeckého mesta. Zapísal sa do histórie 05 - Modified: 2023-05-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Čech sa stal starostom Chicaga. Antonín Čermák bojoval proti Al Caponemu, zomrel pri pokuse o atentát na prezidenta
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 23:28