Moderný mestský štát Singapur sa snaží byť prvým inteligentným národom na svete. Jeho iniciatíva Smart Nation spája údaje zo siete senzorov, ktorá sa rozprestiera po celom ostrove. Zozbierané údaje sa ukladajú do otvoreného fondu údajov a tiež do dynamického digitálneho modelu mesta. Tento virtuálny Singapur umožňuje plánovačom mesta testovať koncepty, analyzovať prevádzku a spúšťať rôzne simulované scenáre, ako napríklad evakuáciu davu v prípade núdze. V Singapure je 98 percent služieb dostupných on-line a k dispozícii sú taktiež mobilné zdravotné, komunálne a dopravné aplikácie. Senzory a inteligentné aplikácie vo verejnom bývaní poskytujú obyvateľom spätnú väzbu, ktorá im pomáha znížiť spotrebu energie, vody a znížiť náklady. Do roku 2020 má Singapur v pláne vybaviť všetky vozidlá systémom satelitnej navigácie, vďaka čomu získa údaje užitočné pre budúce plánovanie, vývoj a údržbu takmer všetkých verejných projektov.Pixabay
StoryEditor

Inteligentné mestá nie sú science-fiction, ale neďaleká budúcnosť

23.05.2018, 15:03
Autor:
redred
Dokonca tak blízka, že ju ponúkne aj 30-tisícové české mesto Kolín.

V súčasnosti je pre mestá in byť smart. To by však nemalo byť hlavným dôvodom. Mestá by mali chcieť byť smart predovšetkým preto, že tak ponúkajú svojim obyvateľom vysokú pridanú hodnotu. V tlačovej správe to tvrdí Združenie pre bankové karty.

Predstavte si nasledujúce: "Do mesta prichádzate v čase rannej dopravnej špičky, no vďaka aplikácií v mobile nájdete parkovacie miesto úplne bez problémov. Za vami idú smetiari. Tí však kontajner obchádzajú, nakoľko im hlási, že je ešte prázdny. V neďalekom mestskom parku vidíte zničenú lavičku. Odfotíte ju, snímku so stručným popisom odosielate na vedenie mesta s prosbou o opravu. Prichádzate do kancelárie a na pár klikov posielate deťom na ich chytrú kľúčenku hotovosť, vďaka ktorej si vedia kúpiť zmrzlinu či lístok na MHD. Ich transakcie máte pritom kedykoľvek pod kontrolou."

Podľa Združenia pre bankové karty nejde o žiadne science-fiction, ale o neďalekú realitu. Dokonca tak blízku, že ju ponúkne aj 30-tisícové české mesto Kolín.

"Preferujeme funkčné a účelové riešenia, pri ktorých sme presvedčení, že budú prínosom pre obyvateľov, úradníkov, v najlepšom prípade pre obidve skupiny zároveň,“ tvrdí zástupca primátora Kolína Michael Kašpar.

Práve Kašpar bude hosťom na konferencii Združenia pre bankové karty Smart cities a budúcnosť platieb, ktorá sa bude konať vo štvrtok 24. mája. Odpovie na otázky: Ako sa z malého českého mesta stalo smart city a čo by odporúčal mestám na Slovensku?

Odborným garantom konferencie je člen výkonného výboru Združenia pre bankové karty Patrick Melioris.

01 - Modified: 2023-04-20 16:00:52 - Feat.: - Title: Združenie pre bankové karty - Virtualizácia, 20.4.2023, Crowne Plaza Bratislava 02 - Modified: 2022-06-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Deti na mobile nakúpili za tisícky eur. Klientovi sme peniaze museli vrátiť, hovorí bankárka 03 - Modified: 2021-02-22 20:21:18 - Feat.: - Title: Chytré mestá ponúknu komfort aj bezpečie 04 - Modified: 2021-02-17 19:59:12 - Feat.: - Title: Smart mestá odhalia padajúce mosty aj zvýšenú teplotu ľudí 05 - Modified: 2020-07-09 11:00:40 - Feat.: - Title: Šéf digitálnych stratégií pre HN: Internet som pomáhal rozbiehať aj na Slovensku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:38