Oslavy rozvodov sú veľkým trendom na celom svete. Stali sa populárnymi iba pred pár rokmi, no podľa Guardianu Slovensko má v tom náskok. Práve v roku 2018 sa tu oslavuje rozpad Československa. Britský denník pri tejto príležitosti pozýva cestovateľov, aby sa prišli pozrieť do Bratislavy. Konajú sa tu mnohé kultúrne podujatia, ktoré si pripomínajú "zamatový rozvod" Československa, či okrúhle výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy z roku 1968. Okrem toho sa bude oslavovať aj 100 rokov od vzniku 1. Československej republiky. Tieto vzrušujúce jubileá robia Bratislavu v roku 2018 mimoriadne atraktívnou. Guardian odporúča návštevu Bratislavského hradu, kde bude od apríla až do septembra výstava k vzniku ČSR, v Esterházyho paláci je ďalšia časť výstavy a Slovenské múzeum dizajnu sa venuje experimentálnej architektúre 70. a 80. rokov 20. storočia.archív HN Pavol Funtál
StoryEditor

Slovensko povedie prestížne podujatie, bude opäť stredobodom pozornosti

04.06.2018, 13:57
Autor:
tbatba
Budúci rok bude pre Slovensko opäť „medzinárodný“.

Slovensko bude budúci rok predsedať ministerskej rade Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Viesť bude zoskupenie 37 ekonomicky najsilnejších a najrozmanitejších krajín sveta. Rozhodli o tom predstavitelia členských krajín OECD. 

Okrem toho budeme predsedať aj Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Rok 2019 tak bude pre Slovensko významný, píše sa v tlačovej správe ministerstva financií. 

Najdôležitejšia udalosť

Zasadnutie ministerskej rady OECD je najdôležitejšou výročnou udalosťou, na ktorej sa zúčastňujú ministri financií, hospodárstva, zahraničia a mnohí iní známi ministri členských krajín. 

Momentálne je členských krajín 35 a v budúcom roku ich počet narastie na 37. Pre túto tridsaťsedmičku top krajín sveta sa tak Slovensko na chvíľu stane druhým „domovom“. 

„Je to veľká vec a prestíž, pre našu krajinu. Mám z toho radosť. Odzrkadľuje to medzinárodnú reputáciu Slovenska a dlhoročnú prácu veľkého tímu ľudí pracujúcich či už priamo v OECD, pri OECD, alebo s OECD”, povedal podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír.  

„Predsedať ministerskej rade OECD je pre každú krajinu veľká česť a uznanie na medzinárodnej úrovni. Slovensko si získalo rešpekt a dostaneme príležitosť otvoriť dôležité ekonomické témy“, zdôraznil minister hospodárstva Peter Žiga.

Témy ministerskej rady

Hlavné témy diskusií ministerskej rady OECD sú pozitíva a negatíva, ktoré prináša globalizácia ekonomiky, boj proti daňovým podvodom, administratívna spolupráca v oblasti daní, či potreba zmeny rôznych foriem financovania v hospodárskej aj sociálnej oblasti.  

OECD je medzivládna organizácia, ktorá už viac než 50 rokov poskytuje členským štátom široký priestor na odborné diskusie o hospodárskych politikách, ktoré sa týkajú predovšetkým udržateľného hospodárskeho rastu, zamestnanosti a životného prostredia.

Poslaním a úlohou OECD je podporovať ekonomický rast a rozvoj, hospodársky a sociálny blahobyt ľudí na celom svete.  

01 - Modified: 2024-03-18 15:03:53 - Feat.: - Title: OECD varuje Slovensko: Oproti Západu chudobniete. Premiér Fico sľubuje pomoc s bytmi aj novú elektráreň 02 - Modified: 2024-03-18 15:03:56 - Feat.: - Title: Vláda víta odporúčania OECD, môže ich prenášať do svojich politík, vyhlásil Fico 03 - Modified: 2024-03-15 13:41:03 - Feat.: - Title: Gruzínci aj Čierna hora si otvorili cestu k investíciám. OECD im zlepšila klasifikáciu 04 - Modified: 2024-02-14 11:01:14 - Feat.: - Title: Moskva bude hlasovať o pozastavení ruského členstva v Parlamentnom zhromaždení OBSE 05 - Modified: 2024-02-10 12:55:49 - Feat.: - Title: Drucker rokoval so zástupcami OECD, riešili aj výsledky testovania žiakov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:00