StoryEditor

Anketa HN: Čo si myslia o prvých 100 dňoch vlády ekonómovia?

Čo si myslíte o prvých 100 dňoch vlády?

Juraj Kotian, hlavný ekonóm Slovenskej sporiteľne
Väčšina opatrení, ktoré boli, prípadne ešte len budú prijaté, sa vzťahujú do budúceho obdobia. Ekonomické dôsledky či efekty nie sú preto príliš zreteľné. Boli však schválené východiská štátneho rozpočtu, vláda sa zaviazala na plnenie trojpercentného schodku verejných financií. To sa vzhľadom na doterajší vývoj ukazuje ako málo ambiciózne. Ale ak sa zoberie do úvahy rozsah vládneho programu, tak dodržanie tohto záväzku sa dá chápať ako úspech.

Viliam Pätoprstý, hlavný analytik Unibanky
Ak by som mal hodnotiť sto dní jedným výrokom, povedal by som: "Euro nás zachránilo pred rýchlymi a rozsiahlymi experimentmi." Podľa môjho názoru - na rozdiel od minulosti - majú zmeny, ktoré nová vláda priniesla v ekonomickej oblasti, viac politický než ekonomický prínos. Platí to najmä pri daňových zmenách, financovaní zdravotníctva a raste minimálnej mzdy.

Robert Prega, analytik Tatra banky
Aj keď sú zmeny v daňovej oblasti oveľa menšie ako sa pôvodne avizovalo, vnímam ich negatívne. Najmä zavedenie nižšej sadzby DPH je jednoznačne nesystémové, aj keď nemá až taký dosah na rozpočet ako sa pôvodne očakávalo. Ide tu skôr o precedens do budúcnosti. Ak bude prijaté euro, rozpočtové príjmy budú ešte vyššie ako sa dnes predpokladá, vzniká tak riziko, že môže niekto presadzovať nižšiu sadzbu DPH pre ďalšie tovary. Ale stále sa veľa neudialo a zostáva otázne, čo bude ďalej.

Ján Tóth, hlavný ekonóm ING Bank
Hodnotiť vládu počas sto dní má v sebe úskalie. Pretože vláda zatiaľ len verbálne naznačila svoju politiku a neuskutočnila doteraz žiadne zásadné rozhodnutia. Zároveň sa zdá, že niektoré veci ostanú len vo verbálnej rovine. Prvým zásadným rozhodnutím bude až dnešné schválenie štátneho rozpočtu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 07:18